Nem volt elég szavazat a szankciókhoz

Nem volt elég szavazat a szankciókhoz

A szerb hatalmi pártok szerint a Moszkva elleni büntetőintézkedések semmin nem változtatnának, csak a saját országuknak okoznának károkat, ha bevezetnék azokat. Belgrád a háború kezdete óta kitart: elismeri Ukrajna területi integritását, de a nyugati nyomásgyakorlás ellenére elutasítja a szankciókat.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 25. 09:41

A külföldi pénzért aggódik az ellenzék

Ellenzéki javaslatra a szerb parlament külügyi bizottsága elé került a javaslat, miszerint Szerbiának büntetőintézkedéseket kell bevezetnie Oroszországgal szemben. A dokumentumot Borko Stefanovic, a Szabadság és Igazságosság Pártja részéről nyújtotta be elfogadásra. Mint fogalmazott: a szavazás arról is szól, hogy mely pártok támogatják Szerbia európai uniós csatlakozását, és melyek nem.

Kiemelte: Belgrád már így is nagy árat fizet, amiért nem hangolja össze a külpolitikáját Brüsszellel, és azt kockáztatja, hogy stagnálni kezdenek, végül ellehetetlenülnek a külföldi befektetések.

Stefanovic a vitában hozzátette: a javaslata ugyanakkor lehetőséget hagy a szerb kormánynak, hogy kiválassza, mely szankciós csomagokat vezeti be az eddigiek közül.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Borko Stefanovic (@stefanovicborko)

10-ből 7 szerb elutasítja a szankciókat

A szavazáson azonban elbukott az ellenzék javaslata. A 15 tagú testületből mindössze ketten támogatták a dokumentumot, míg egy szavazat volt ellene. A hatalmi koalíció pártjai nem szavaztak, így nem volt meg a szükséges számú voks, hogy a képviselőház elé kerüljön a javaslat.

A Vucic-féle Szerb Haladó Párt tagjai a vitában azt mondták: a balkáni országnak nem érdeke, hogy szankciókat vezessen be Moszkvával szemben, és tiszteletben tartják a két ország hagyományosan jó kapcsolatát. Egy másik haladó politikus pedig úgy fogalmazott:

“Ha mi büntetőintézkedéseket vezetünk be, az semmin nem változtat, viszont saját magunknak okozunk csak károkat” – hangsúlyozta Draginja Vlk.

Ez az álláspont tükrözi a szerb közvélemény álláspontját is, hiszen egy, a közelmúltból származó felmérés szerint a lakosság 70 százaléka ellenez mindennemű szankciót, és csak 15 százalék támogatja, hogy Szerbia hangolja össze a külpolitikáját Brüsszellel.

Borko Stefanovic ellenzéki képviselő szerint ugyanakkor ez csak azért van, mert a lakosságnak nincs elegendő információja a szankciókkal kapcsolatban.

A Szerb Haladó Párt koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt képviselői sem szavazták meg a javaslatot. Ugljesa Markovic szerint nem kell büntetőintézkedéseket bevezetni az oroszokkal szemben, akik baráti hozzáállást tanúsítanak a szerbek felé.

Nincs egység az ellenzéken belül

A Moramo nevű ellenzéki baloldali-zöld koalíció képviselője ugyanakkor egyértelműen a szankciók pártjára állt.

“A büntetőintézkedések bevezetése Szerbia érdeke, és ez egy hazafias tett” – reagált a javaslatra Dorde Miketic.

Hozzátette: Belgrád nem igazolhatja a döntését a gáz árával, mert ez értékbeli kérdés.

Az ellenzék sem egységes a szankciókkal kapcsolatban. A jobboldali parlamenti pártok például nem támogatják azokat. Sanda Raskovic Ivic, a Néppárt elnökhelyettese szerint Szerbiának attól sem kell tartania, hogy az uniós cégek kivonulnának az országból, ha Belgrád továbbra sem lenne hajlandó összehangolni a külpolitikáját Brüsszellel.

“A nagy cégek, amelyeknek gyáraik vannak Szerbiában, csak veszítenének azzal, ha kivonulnának” – mondta.

A külpolitikai bizottság napirendjén szerepelt egyébként még a jobboldali ellenzék javaslata is, amely viszont már arról szólt, hogy bővítse és szélesítse Szerbia az együttműködését Oroszországgal, valamint megtiltották volna azt is, hogy egyoldalúan szankciókat vezessen be az ország. Ezek a javaslatok is ugyanolyan sorsa jutottak, mint az előzőek. Nem volt elegendő szavazat az elfogadásukhoz.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

russia, sanctions, serbia, Stefanovic