Nemi erőszak kísérlete miatt nyomoznak Macron minisztere ellen

A szolidaritási minisztert több nő is megvádolta szexuális erőszakkal, egyikük most feljelentést is tett, ami alapján az ügyészség nyomozást indított. A miniszter ügyvédje azt állítja, hogy ügyfele nem ismeri az őt megvádló nőt, de többen is hasonló történtekről számoltak be a politikussal kapcsolatban. A miniszter feljelentést tesz az ügyben.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 30. 12:23

Dagadó botrány nehezítheti meg a május közepén kinevezett francia miniszterelnök, Élisabeth Borne kormányalakítását. Damien Abad szolidaritási miniszter ellen ugyanis feljelentést tett egy nő nemi erőszak kísérlete miatt, ezért a politikus ügyében vizsgálatot indított a párizsi ügyészség, írja a Le Parisien nevű lap.

Az ügy június közepén robbant ki, amikor a Médiapart oknyomozó hírportál arról számolt be, hogy a minisztert több nő is erőszakkal vagy szexuális zaklatással vádolt meg. Az esetekt a 2010-es években történhettek. A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy nem volt tudomása a Damien Abad-t ért vádakról, hozzátéve, hogy az ellene folyó nyomozást annak idején lezárták. A miniszterelnök azt mondta, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban szexuális zaklatás és nemi erőszak történt, akkor az nem maradhat büntetlenül, ha új bizonyítékok kerülnek napvilágra és újra a bíróság elé kerül az ügy, akkor nem maradhatnak el a következmények.

Az ügy végül bíróság elé került, ugyanis a párizsi ügyészség június 29-én szerdán bejelentette, hogy egy feljelentést követően nyomozást indít Damien Abad ellen nemi erőszak kísérlete miatt. A minisztert megvádló nő azt állítja, hogy 2010-ben egy partin bedrogozta őt a politikus, aki akkoriban a Nouveau centre elnevezésű ifjúsági mozgalma szövetségének országos elnöke volt. A politikus azzal védekezett, hogy testi fogyatékossága miatt nem lett volna képes erőszakoskodni, de több nő is hasonló történtekről beszélt.

A megvádolt miniszter ügyvédje, Benoît Chabert úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy ügyfele ártatlan és még csak nem is ismeri feljelentőjét. A Médiapart újságírója, Marine Turchi ezzel szemben azt írta a Twitteren, hogy a lapnak több nő is ennek az ellenkezőjéről tanúskodott, név szerint említve Amiens polgármesterét, Brigitte Fouré-t.

A szexuális zaklatással vádolt politikust sokan nem szeretnék látni a várhatóan július elején megalakuló új francia kormányban. A Le Monde nevű lapban június 20-án megjelent cikkben mintegy 200-an nyílt levélben követelték a miniszter lemondását, az aláírók között vannak újságírók, politikusok, művészek és feministák egyaránt.

Sandrine Rousseau zöld párti politikus is megszólalt az üggyel kapcsolatban. A BFMTV-nek adott nyilatkozatában lemondásra szólította fel a szolidaritási minisztert, emlékeztetve Élisabeth Borne kormányfő azon kijelentésére, hogy amennyiben nyomozás indul Damien Abad ellen, távoznia kell a kormányból.

A vádlott, Damien Abad írásbeli nyilatkozatot juttatott el hétfőn a sajtónak, melyben határozottan elutasítja az ellene felhozott vádat, derül ki a Le Parisien cikkéből. A lap arról is beszámol, hogy a miniszter rágalmazás miatt feljelenti a nőt.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

damien abad, france, investigation, minister, rape attempt