Nemzeti konzultáció indulhat a szankciókról Magyarországon

A magyar kormánypárti frakciók arra kérték a kormányt, hogy induljon nemzeti konzultáció az energiaszankciók kérdésében – tájékoztattak a magyar kormánypártok frakcióvezetői.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 22. 15:53

A kormánypártok frakciói szokás szerint találkoztak és megvitatták a legfontosabb ügyeket. Nem meglepő módon ezek most a szankciókhoz kapcsolódnak – közölte Kocsis Máté, a magyar kormánypártok kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón. A nagyobbik magyar kormánypárt (Fidesz) frakcióvezetője hozzátette: a szankciók bevezetésekor Brüsszel nem ezt ígérte, olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Kocsis Máté kiemelte, hogy Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Megjegyezte, hogy Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert, amiből 85 milliárdot az európai uniós polgárok fizettek ki.

A brüsszeli szankciók kárt okoznak a gazdaságokban és a háztartásokban egyaránt. A megnövekedett energiaárak gazdasági visszaeséshez vezethetnek. Az őszi ülésszakon azon kell dolgozni, hogy ne legyenek szankciók

– fogalmazott a frakcióvezető, kiemelve, hogy a két frakció arra kérte a kormányt, hogy induljon nemzeti konzultáció az energiaszankciók kérdésében.

Nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett. Az emberek megkérdezése azért is fontos lesz, mert minél tovább húzódik ez a vita, annál nagyobb károkat fog okozni

– rögzítette Kocsis Máté.

Ezután Simicskó István, a másik kormánypárt (KDNP) frakcióvezetője arról beszélt, hogy az alapvető problémák a háború, valamint az arra adott rossz brüsszeli válaszok miatt vannak.

Minden esetben, amikor fontos nemzeti sors kérdésekben kell dönteni, akkor megkérdezzük az embereket

– emlékeztetett a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője.

A magyar portál kérdésére Kocsis Máté elmondta: nagy érdeklődésre, valamint sok kitöltőre számít a nemzeti konzultáción, míg Simicskó István szerint a konzultációval példát mutathatnak más európai ország számára is.

NAGYVILÁG

Címkék:

budapest, consultation, Hungary, sanctions, v4, viktor orban