Nincs konszenzus a pártok között Európa ügyében

Nincs konszenzus a pártok között Európa ügyében

Azért ültek egy asztalhoz a legjelentősebb politikai pártok képviselői, hogy Észak-Macedónia európai útjáról egyeztessenek. A szkopjei kormány által kezdeményezett megbeszélésen nem tudtak döntést hozni az alkotmány módosításáról. Anélkül viszont nem folytatódhat a balkáni ország EU-csatlakozása.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 12. 15:32

Kovacevski: nincs itt az ideje a megosztottságnak

A négy órán át tartó tárgyaláson sem sikerült konszenzusra jutni az alkotmánymódosítással kapcsolatban, amely azt eredményezte volna, hogy az alkotmányba bekerüljenek a bolgárok és egyéb kisebbségek jogai is. Erre azért lenne szükség, mert enélkül nem haladhat tovább Szkopje az Európai Unió felé.

Igaz, hogy nem született megállapodás, de a kormány már azzal is elégedett, hogy a pártok vezetői legalább egy asztalhoz ültek. Az ellenzék viszont úgy véli, az ország vezetése nem hallgatja meg az emberek valós problémáit, s rendkívüli választások kiírását követeli.

kép: Facebook

Dimitar Kovacevski miniszterelnök szerint a tárgyalás pozitív légkörben zajlott, de ennek ellenére mégsem sikerült megállapodásra jutniuk.

„Most nincs itt az ideje a megosztottságnak. Abból nincs haszna senkinek. Valós esélyünk van, hogy kihasználjuk a pillanatot, és teljes kapacitással végrehajtsuk a kitűzött céljainkat. Ezért említettem, hogy jó lenne létrehozni egy európai reformokkal foglalkozó parlamenti csoportot, amely az Európai Bizottság jelentése és átvilágítása alapján biztosítaná, hogy az EU-val kapcsolatos reformok ne akadjanak el, és a tárgyalások ne késlekedjenek” – mondta a kormányfő.

Az alkotmánymódosítással csak elterelik az emberek figyelmét

Hristijan Mickoski, a legnagyobb ellenzéki párt, a VMRO-DPMNE elnöke kijelentette: a kabinet nem hallgatja meg az emberek valós problémáit, például azt sem, hogy infláció van. Szerinte az alkotmánymódosítással csak el akarják terelni a lakosság figyelmét a gondokról. Hozzátette: evidens, hogy a hatalmi többségnek nincs meg a kellő számú szavazata a döntéshez.

kép: Facebook

„A hatalmi pártoknak nincs meg a többsége az alkotmány módosításához. Ennek alapján pedig még leszögezhető, hogy a logikus lépés az lenne, hogy feloszlassák a parlamentet, és egy ügyvivő, technikai kormányt hozzanak létre, és rendkívüli képviselőházi választásokat rendezzen az ország” – mondta a találkozót követően Mickoski.

Hozzátette: az ülésen támogatták a Demokratikus Unió vezetőjének, Pavle Trajanovnak azt a javaslatát, hogy kérjék a bolgár kormányt a bulgáriai macedón kisebbség elismerésére, de ebben sem volt egyetértés a pártok között.

Államfő: van még idő az alkotmány módosítására

Az ülést megelőzően Stevo Pendarovski államfő kijelentette, nem kell elsietni az alkotmánymódosítás folyamatát, és a bolgárok jogainak alkotmányba való beépítését. Szavai szerint még 14 hónap van hátra, hogy befejeződjön az uniós átvilágítás, és ez idő alatt korrigálni lehet a szükséges reformokon.

„Ha ez a folyamat véget ér, akkor majd megnézzük, hogy megvan-e a szükséges kétharmados többség” – mondta Pendarovski.

Bulgária néhány hónappal ezelőtt vonta vissza a vétóját a macedónok EU-s tárgyalásainak megkezdésére vonatkozóan, miután elfogadta a francia javaslatot. Idén júliusban az észak-macedón parlament is jóváhagyta a dokumentumot, amely magában foglalja a bolgárok beemelését az alkotmányba.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

hristijan mickoski, kovacevski, north macedonia, vmro, vmro-dpmne