Norvégia becsicskult: nem maradhat tovább Oroszországban a hisztiző konzul

Norvégia becsicskult: nem maradhat tovább Oroszországban a hisztiző konzul

Bár a norvég külügy egy közleményben és személyesen is bocsánatot kért Oroszországtól Elisabeth Ellingsen gyűlölködő és gyomorforgató megnyilvánulása miatt, a norvég konzulnak nincs maradása Oroszországban.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 4. 13:01

Csütörtökön beidézték az orosz külügyminisztériumba a Norvég Királyság nagykövetét, miután Elisabeth Ellingsen oroszországi norvég konzul diplomáciai botrányt okozott Norvégia és Oroszország között. A megbeszélés nem sikerült túl fényesen, hiszen annak ellenére, hogy Norvégia közleményben és a nagykövetén keresztül is bocsánatot kért a konzul elfogadhatatlan viselkedéséért, az orosz külügy arról tájékoztatott, hogy Elisabeth Ellingsennek távoznia kell Oroszországból.

„Megjegyezzük, hogy tudomásul vettük a norvég külügyminisztérium nyilatkozatát, amelyben sajnálatát fejezi ki a felháborító incidens miatt. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy Ellingsen tartózkodása az Orosz Föderációban az incidens után lehetetlen”

– írja a Telegramon az orosz külügyminisztérium.

Ahogy arról a V4NA a napokban beszámolt, óriási botrány kerekedett abból a szállodai hisztiből, amelyet a norvég diplomata csapott. Az oroszországi szállodában történt műhisztit a recepción lévő biztonsági kamera is rögzítette. A felvételen az látható, hogy Elisabeth Ellingsen ingerülten megérkezik a szálloda recepciójára és színpadias mozdulatokkal, lekezelő és minősíthetetlen stílusban kiabálni kezd a recepciósokkal, sértegetve az alkalmazottakat és az orosz népet. A nő azért csapott balhét, mert nem volt megelégedve a szobájával. Többek között a következő mondatok hangoztak el:

“Gyűlölöm az oroszokat!…Az egész szoba sz*r!…Ez rohadtul idegesítő!…Mindent elb*sztok! Adjatok egy másik szobát és ne sz*rakodjatok velem!…”

A „kifinomult” diplomata azt is megjegyezte, hogy ő maga skandináv, tehát tudja hogy milyen egy valódi takarítás – nem úgy mint az orosz nők, akik nem tudnak takarítani.

Maria Zakharova orosz külügyi szóvivő az eset után gúnyosan megjegyezte, hogy “a nyugati értékek egyre lenyűgözőbbek”.

A norvég diplomata kirekesztő, lekezelő és megalázó stílusán rengetegen felháborodtak a közösségi oldalakon. Egyikük gúnyosan azt írta: “szánalmas… de legalább őszinte a rasszizmusával kapcsolatban. Azt hiszem, ez számít valamit”.

“Micsoda egy hulladék emberi lény. Ha Elisabeth Ellingsen az a fajta ember, aki a norvég külügyet képviseli, akkor azt az országot messziről el kell kerülni” – írta egy másik.

Egy férfi szerint a Elisabeth Ellingsen “megmutatta a disznó, undorító, ruszofób valódi arcát”.

A Youtube-on is megjelent a felvétel a trágársággal teletűzdelt hisztiről, a videó alatt pedig sokan kommenteltek. Egyikük azt írta: “Norvégként ez engem zavarba hoz. A norvég hatóságoknak el kell távolítaniuk őt a szolgálatból. Nem bánhat így az emberekkel, és nem gyűlölködhet azokkal az emberekkel és nemzetekkel szemben, akikkel diplomáciát kellene folytatnia. Teljesen elfogadhatatlan. Sajnálom az oroszokat, akiket ez a viselkedés sújt”.

“Ha valaki ennyire kiborul és gyűlöli az embereket az apróságok miatt, akkor egy látogatás egy bizonyos orvosnál talán nem ártana” – jegyezte meg egy másik hozzászóló, egy harmadik pedig azt írta, hogy “vissza kellene hívni és ki kellene rúgni, amiért lejáratta saját országa diplomáciai szolgálatát”.

 

 

NAGYVILÁG

Címkék:

norway, russia, scandal