Nyaralót tessék, olcsón!

Nyaralót tessék, olcsón!

Albánia a koronavírus-járványnak köszönhetően vált ismerté a turisták körében. A kis balkáni országban még akkor sem kértek oltási igazolást vagy orvosi papírokat, amikor leginkább pusztított a fertőzés. Szabadon, minden megkötés nélkül lehetett üdülni a tengerparton, amely jóval olcsóbb is, mint a hasonló földrajzi adottságokkal rendelkező Montenegró vagy Görögország. A szerbek most már nem csak nyaralni járnak Albániába.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. OKTÓBER 1. 14:07

21.500 euróért már tengerparti apartmant lehet venni Albániában

Egyre több szerb vásárol ingatlant Albániában. Ennek oka, hogy ott a négyzetméterárak akár ötször alacsonyabbak, mint Szerbiában. A legolcsóbb lakások négyzetméterenkénti ára 330 eurónál kezdődik. Ennyi pénzért akár tengerparti nyaralót is lehet vásárolni a közkedvelt nyaralóhelyeken, így Durresban, Vlorában, Sarandában vagy a leginkább felkapott Ksamilban.

Aleksandar Senicic, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója szerint egyértelmű, hogy az alacsony árak vonzották a szerb turistákat Albániába. A pihenés mellett pedig most már hosszútávú befektetésként is tekintenek a szerbek az albán tengerparti ingatlanokra.

„A négyzetméter árak jóval alacsonyabbak, mint más országokban. Átlagosan 600 és 1000 euró között mozognak – mondta a szakember a Kurirnak.

Ha az ingatlanközvetítő irodák kínálatát vizsgáljuk meg, akkor valóban megállapítható, hogy nagyon tarka a kínálat, s nagyjából a kevesebb pénzzel rendelkező befektetők is találnak itt maguknak szobát vagy lakást. Durres Golem városrészében például már 430 eurós négyzetméterenkénti árért lehet találni tengerre néző apartmant. Ezek főként 50 négyzetméteresek.

A koronavírus miatti lezárásokat használta ki Albánia

Amíg idegenforgalmi szempontból a világ legtöbb országának óriási károkat okozott a koronavírus-járvány, addig Albánia valójában a pandémiának köszönhetően vált ismerté a környékbeli államok turistái körében. 2020-ban és 2021-ben is komoly kikötésekkel és szabályokkal, csak korlátozottan lehetett a tengerpartra utazni Horvátországba vagy Görögországba. Az albánok igyekeztek kihasználni az így megjelent új lehetőségeket, és mindenféle korlátozás, oltási igazolás vagy orvosi bizonylat nélkül lehetett belépni az üdülni vágyóknak Albániába. Emiatt tömegek indultak meg a balkáni országba Szerbiából is.

Az északi, Adria-parti része Albániának homokos, lassan mélyülő tengerparttal rendelkezik. Durresben tavernák, éttermek, szórakozóhelyek sora várja az odalátogatókat. A délebbi részén pedig Saranda és Ksamil már a görög vidékeket idézi, gyönyörű a táj, hegyek veszik körbe az öblöket. A V4NA helyszíni tapasztalatai alapján az éttermi árak, és a szállások jóval olcsóbbak, mint Görögországban vagy Horvátországban, habár az is igaz, hogy a kiszolgálás hagy némi kívánni valót maga után, például kisebb a választék az étlapon.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

albania, sea, serbia