Nyugat-Európában ismét tarol a koronavírus – videó

Nyugat-Európában ismét tarol a koronavírus – videó

Franciaországban, Németországban és Belgiumban is egyre többen betegszenek meg. A francia egészségügyi miniszter és egy neves virológus is azt javasolja, hogy mindenki viseljen maszkot a tömegközlekedési eszközökön.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 28. 17:52

Az elmúlt napokban ismét egyre több koronavírusos megbetegedést jelentettek több nyugat-európai országban. Franciaországban ezért Brigitte Bourguignon egészségügyi miniszter arra kérte a lakosságot, hogy újra viseljenek maszkot a tömegközlekedési járműveken. Elmondása alapján egyelőre nem szeretne odáig menni, hogy kötelezővé tegye a maszk viselését, de mindenkinek állampolgári kötelessége, hogy egy zsúfolt pályaudvaron vagy vonaton megvédje magát és másokat a fertőzéstől.

Franciaországban naponta mintegy 60 000 új megbetegedést regisztráltak, a francia közegészségügyi hatóság június 24-én, pénteken 79 262 új esetet jelentett. A legfrisseb adatok szerint az országban jelenleg 15 099 Covid-beteget ápolnak kórházban, köztük 880 személy intenzív osztályon van.

A miniszter a negyedik oltás felvételének fontosságáról is beszélt. Fontosnak tartja, hogy a 60 év feletti korosztály és az immunhiányban szenvedő betegek minél előbb beadassák maguknak a negyedik dózist. A miniszter asszony arról is említést tett, hogy előbb-utóbb valószínűleg kötelezővé fogják tenni a negyedik oltást mindenki számára.

Megszólalt a témával kapcsolatban Bruno Lina, a francia kormány tanácsadójaként is ismert virológus professzor is, aki a karantén idején életbe léptetett intézkedések újbóli bevezetését javasolja a fellendülő járvány megfékezése érdekében. Szerinte a járvány időtartamának lerövidítése érdekében hasznos lenne, ha az emberek újra maszkot hordanának, rendszeresen kezet mosnának és újra bevezetnék a társadalmi távolságtartást, hozzátéve, hogy ez mindenki egyéni felelőssége.

Ám nem csak Franciaországban okoz gondot az újra felerősödő koronavírus, hiszen Németországban és Belgiumban is egyre rosszabb a helyzet. A voanews.com értesülései szerint Németországban pénteken több mint 108 000 új fertőzést azonosítottak egyetlen nap leforgása alatt és 90-en haltak meg koronavírusban.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy július 1-től a legtöbb állampolgár számára megszűnik az ingyenes gyorsteszt, ezentúl 3 eurót kell majd érte fizetni. Hozzátette, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyeknek továbbra sem kell fizetni a tesztért. A cikk kiemeli, hogy a tesztek ingyenességének június végére tervezett megszüntetésével ugyanakkor fennáll majd annak a veszélye, hogy a következő hónapokban még jobban megugrik a fertőzések száma, mert az emberek nem fogják teszteltetni magukat és így akaratlanul is terjeszthetik a vírust.

Belgiumban sem jó a járványügyi helyzet, a lavenir.net nevű lap arról számolt be, hogy júniusban volt olyan hét, amikor naponta átlagosan 2756 új megbetegedést jelentettek és átlagosan 75,6 koronavírusos beteg kerül kórházba. A cikkből az is kiderül, hogy az országban naponta több mint tízezer tesztet csinálnak, amelyek több mint negyede pozitív.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

belgium, covid, france, germany, increase in cases