Olyan súlyos az emberhiány a francia bölcsődékben, hogy végzettség nélkülieket is felvesznek

Olyan súlyos az emberhiány a francia bölcsődékben, hogy végzettség nélkülieket is felvesznek

Nagy bajban vannak a francia bölcsődék a súlyos létszámhiány miatt, ezért a hivatalos közlönyben kiadtak egy rendelkezést, mely felhatalmazza az intézményeket, hogy olyan jelentkezőket is felvegyenek, akiknek nincs meg a megfelelő végzettsége a munkához. Mindezt annak ellenére, hogy pár hete életét vesztette egy csecsemő, akit az egyik bölcsőde alkalmazottja mérgezett meg.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 9. 13:12

Példátlan emberhiánnyal küszködnek a franciaországi bölcsődék, hetek óta nincs elég alkalmazott az intézményekben, írja a Le Figaro. Az Országos Családi Juttatási Alap (CNAF) július elején készített egy felmérést ezzel kapcsolatban, mely során a megkérdezett 8000 intézet közel fele, 48,6 százaléka jelezte, hogy nincs elég embere.

A helyzet megoldása érdekében a hivatalos közlöny kiadott egy rendeletet, amely augusztus 31-én lép életbe és lehetőséget ad a bölcsődék és óvodák vezetőinek arra, hogy olyan alkalmazottakat vegyenek fel, akiknek nincs meg a megfelelő képesítésük a munkakör betöltésére. A rendelet 2. cikke kimondja, hogy sem a diploma megléte, sem a tapasztalat nem fontos, sokkal inkább a motiváció és az új szakmai környezethez való alkalmazkodási képesség. A 3. cikkből az is kiderül, hogy az állásra jelentkezők az első 120 órás szakmai gyakorlatuk során úgynevezett integrációs tanfolyamon vesznek részt.

A kisgyerekekkel foglalkozó szakemberek ugyanakkor egyáltalán nem tartják jó ötletnek azt, hogy a bölcsődék és óvodák mindenféle szakképesítés és megfelelő végzettség nélküli embereket alkalmazzanak, főleg azután, hogy június 22-én Lyonban a People & Baby csoport által üzemeltetett egyik bölcsődében elhunyt egy 11 hónapos kislány, akit az egyik alkalmazott mérgezett meg. A Le Parisien számolt be róla, hogy a 27 éves nőt azonnal letartóztatták és beismerte, hogy ő nyeletett le valamilyen maró hatású folyadékot a babával, mert annyira sírt, hogy nem tudta megnyugtatni. A céggel nem ez volt az egyetlen probléma, a Lyon Mag nevű helyi lap számolt be róla, hogy korábban egy másik család feljelentést tett, mert bántalmazták a négy hónapos gyereküket.

Egy bölcsődeigazgató, Jérôme Dumortier a France Info nevű lapnak beszélt a 120 órás szakmai gyakorlattal kapcsolatos aggályairól, szerinte ugyanis nem véletlen az, hogy a kisgyerekekkel foglalkozó bölcsődei és óvodai dolgozók három év után kapják kézhez a diplomájukat, hiszen ez alatt az idő alatt rengeteget tanulnak a gyermekegészségügy, a gyermek fejlődése és a gyermekpszichológia terén, olyan dolgokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyermeket megfelelően gondozzák a mindennapi életben.

A férfi ugyanakkor leszögezte, hogy ő biztosan nem fog megfelelő végzettség nélküli munkavállalót alkalmazni, még akkor sem, ha nincs elég embere a bölcsőde megfelelő üzemeltetéséhez.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

france, nursery, staff shortages, untrained employees