Orbán Viktor a kereszténység védelmezője – véli a boszniai szerb politikus

Orbán Viktor a kereszténység védelmezője – véli a boszniai szerb politikus

Mélységesen egyetért a magyar migrációs politikával Milorad Dodik. A Boszniai Államelnökség szerb tagja úgy fogalmazott, csodálja Orbán Viktort, amiért kiáll a magyarok érdekeiért, akkor is, ha azzal szembe kerül Brüsszellel. A szerb politikus szerint meg kell védeni a kereszténységet Európában, amelyre veszélyt jelentenek a migránsok.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 23. 10:44

Nem a bevándorlásban van a jövő

Levelet intézett a magyar miniszterelnökhöz Milorad Dodik. Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja gratulált Orbán Viktornak az április 3-i országgyűlési választásokon aratott győzelméhez.

„Orbán Viktor győzelme nagyon jó, nem csak a magyaroknak, hanem a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbeknek is” – fogalmazott írásában Dodik.

A magyar kormányfőnek küldött levelében a szerb politikus azt írta, hogy egyetért az általa képviselt álláspontokkal, amely a magyarok érdekeit védi. Aláhúzta: Orbán Viktor az elmúlt évtized közepén megtiltotta, hogy a közel-keleti migránsok Magyarországra jöjjenek. Dodik szerint ez kulcsfontosságú lépés volt a kereszténység jövője szempontjából – írja a klix.ba boszniai hírportál.

kép: Facebook

„Egyetértek Önnel, hogy Európa azzal, hogy jóváhagyja és támogatja a migrációt, felszámolja a keresztény értékeken és elveken alapuló jövőjét. Magyarország felismerte, hogy a nemzet megújításához a születésszám növelésére van szükség, nem pedig arra, hogy a világ más részéről, más kulturális környezetből érkező embereket telepítsenek ide, akik nem keresztény vallásúak. A Boszniai Szerb Köztársaság felismeri a Magyarország által képviselt értékeket, s a sajátjaként tekint rájuk, természetesen a saját határain és lehetőségein belül” – húzta alá a boszniai szerb politikus.

Nem foglalnak állást az orosz-ukrán háborúban

Milorad Dodik levelében kitért az Ukrajnában zajló háborúra is. Megállapította, hogy Bosznia nem foglalt állást Kijev mellett. Az államelnökség szerb tagja egyben elismerését fejezte ki, amiért a magyar miniszterelnök kitart azon álláspontja mellett, hogy Budapest csakis addig támogatja a nemzetközi szervezetek döntéseit, amíg azok nem sértik a magyarok érdekeit.

„Csodáljuk a bátorságot és az eltökéltséget, amely arról szól, hogy Magyarország csak azokat az intézkedéseket támogatja, amelyek nem sértik a saját nemzeti érdekeit, valamint a magyarok jövőjét” – írja Dodik az Orbán Viktornak címzett levelében.

Szarajevó a Boszniai Szerb Köztársaságnak köszönhetően nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, s nem is állt az ukránok pártjára a háborúban, még akkor sem, ha osztozunk az ukrán nép szenvedésén – írta Dodik. A szerb politikus hozzátette: úgy vélik, hogy a legbölcsebb és a legemberségesebb lépés, ha semleges marad, a békét és a párbeszédet választja.

Levele végén Milorad Dodik megjegyzi, elégedettséggel tölti el, hogy Orbán Viktor megválasztását követő beszédében a parlamentben a szerbekről, mint baráti népről szólt.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bosnia and herzegovina, Milorad Dodik, orban viktor