Orbán Viktor: benyújtottuk a rezsivédelem és a honvédelem költségvetését

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a közösségi oldalán jelentette be, hogy a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a rezsivédelem és a honvédelem költségvetését.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 7. 18:41

A 2023-as büdzsé a rezsivédelem és a honvédelem költségvetése. Magyarország kormánya ahogyan vállalta, az elhúzódó háborús helyzetben is megvédi a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családokat és a rezsicsökkentést. Ennek forrásait a 2023-as költségvetés biztosítja – olvasható a törvényjavaslatban, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtott be az Országgyűlésnek. Erről Orbán Viktor miniszterelnök is megosztott egy bejegyzést a közösségi oldalán. „Benyújtottuk a rezsivédelem és a honvédelem költségvetését” – írta posztjában a miniszterelnök.

Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetésről azt mondta, hogy a kormány olyan törvénytervezetet készített, amely megvédi az eddigi eredményeket, gondoskodik a magyar családok biztonságáról és növekedési pályán tartja a gazdaságot. Kiemelte: a törvényjavaslatban 4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos hiánycél, a jövő év végére 73,8 százalékig csökkenő államadósság-ráta és 5,2 százalékos infláció szerepel.

„A kormány számolt a háború, a szankciók hatásával, a magas energiaárakkal, az inflációval, az európai gazdaság lassulásával, a világgazdasági környezet bizonytalanságával”

– jegyezte meg a tárcavezető utalva arra, hogy soha nem volt még olyan kiszámíthatatlan a környezet a költségvetés készítésekor, mint most. Ezzel együtt szinte minden terület több forrásból gazdálkodhat 2023-ban az idei évhez képest: nyugellátásra 730 milliárd forinttal, oktatásra kétszázmilliárddal, egészségügyre százmilliárddal többet fordít a kormány. Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elmondta, hogy a rezsivédelmet azért korlátozzák a családokra, mert „ez egy családbarát kormány”. Varga Mihály jelezte azt is, hogy az önkormányzatoktól a kormány elvárja, hogy felelős gazdálkodással járuljanak hozzá a terhek arányos elosztásához.

A költségvetés tervezete szerint a következő évben is megmarad a 13. havi nyugdíj, a folytatódnak a családtámogatások és az infláció mértékének megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak.

„Az orosz–ukrán háború és a brüsszeli energia- és szankciós politika miatt most a legfontosabb feladat Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése, valamint az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme. A 2023. évi költségvetést e két prioritás alapján tervezte a kormány, tartalmazza a Honvédelmi és a Rezsivédelmi Alaphoz szükséges forrásokat, valamint a magyar gazdaság fejlesztéséhez, a családtámogatások és nyugdíjak védelméhez szükséges forrásokat”

– olvasható a dokumentumban, amelyből az is kiolvasható, hogy jelenleg a magyar háztartások fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat az Európai Unióban. A Rezsivédelmi Alap célja a drasztikus és kiszámíthatatlan világpiaci energiaár-emelkedés hatásainak mérséklése, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése, ezáltal a családok anyagi biztonságának és energiaellátásának biztosítása. Erre a kormány 670 milliárd forintot fordít. A Honvédelmi Alap csökkenti a régióban kialakult háborús konfliktus biztonsági kockázatait, megteremti a további honvédelmi fejlesztések forrásait, valamint megerősíti hazánk fizikai biztonságát. Az alap kerete 2023-ban 842 milliárd forintot tesz ki, míg az összes honvédelmi kiadás eléri a GDP két százalékát. A két alap fedezetéhez döntően azoknak a szektoroknak, nagyvállalatoknak a befizetései járulnak hozzá, amelyeknél a háború és a járvány okozta piaci folyamatok hatására jelentős extraprofit keletkezett.

„Mindezek mellett a költségvetés a mostani rendkívüli időkben is kiemelten kezeli a magyar családok, a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatását. A családpolitikai kiadások, adókedvezmény együttes összege az idei évhez képest is közel 450 milliárd forinttal növekszik, 3225 milliárd forintot érve el”

– írják a tervezetben. A benyújtott törvényjavaslat rögzíti továbbá, hogy a közszolgálatban dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülése a kormány kiemelten fontos céljai között szerepel, amelyet – a költségvetési keretek minél teljesebb kihasználásával – évről évre újabb bérnövelő intézkedésekkel erősít meg.

A 2023-as büdzsé tartalmazza az alap- és szakellátásban dolgozó orvosok 2021-ben elkezdődött bérfejlesztése harmadik ütemének, valamint az egészségügyi szakdolgozókat megillető emelések fedezetét is. A közegészségügyi és járványügyi feladatokat ellátó orvosok 2022-ben elindított béremelésének fedezetére is biztosít forrásokat a büdzsé.

A törvényjavaslatról a Költségvetési Tanács a minap megállapította: a 3,5 százalékos jövő évi költségvetési hiánycél elérhető, amennyiben a tervezett makrogazdasági pálya megvalósul, illetve az adóváltozásokat és a kiadások csökkenését részletesen kidolgozzák.

NAGYVILÁG

Címkék:

budget, Hungary, money