Óriási hajléktalanválság fenyeget

A New Yorkba érkezett több tízezer migránsnak csupán két százaléka kért munkavállalási engedélyt, derült ki friss adatokból. Az engedéllyel nem rendelkező bevándorlók azonban nem engedhetnek meg maguknak bérelt lakást, a menedékhelyek és szállók azonban már telítettek. Rengeteg ember, köztük egész családok kerülhetnek az utcára.

NAGYVILÁG 2023. NOVEMBER 13. 07:04

A legutóbbi adatok szerint az amerikai migránsválság kezdete óta a New Yorkba érkező több tízezer migránsnak csak mintegy 2 százaléka kért munkavállalási engedélyt, írja a New York Post.

A városháza adatai szerint 18 hónap alatt a városban nagyjából 3200 menedékkérő nyújtotta be a szükséges papírokat ahhoz, hogy legális fizetést kapjon. A lap hozzáteszi, hogy adatok szerint 1495 ilyen munkavállalási engedély iránti kérelmet nyújtottak be a város menekültügyi kérelmeket segítő központján keresztül azóta, hogy a létesítmény júniusban megnyitotta kapuit, és további 1700 munkavállalási kérelmet nyújtottak be, amikor a Belbiztonsági Minisztérium munkatársai két hétre a városba érkeztek, hogy segítsenek a különböző kérelmek feldolgozásában.

A nagyjából 3200 ember azonban, aki munkavállalási engedélyt kért, csupán a 2 százaléka annak a 139 500 menedékkérőnek, akik 2022 tavasza óta a város befogadási rendszerén keresztül érkeztek – bár ez a szám a munkára nem jogosult migránsokat, köztük a gyerekeket is figyelembe veszi.

Míg a város úgy tudja, hogy több mint 42 000 felnőtt migráns van a gondozásában, a ténylegesen munkára jogosultak száma rejtély, mivel a város, az állam vagy a szövetségi hatóságok nem követik nyomon teljes mértékben a menedékkérőket, miután átlépték a határt, hívja fel rá a figyelmet a New York Post.

Hozzáteszik, jelenleg 65 500 menedékkérőt helyeztek el a New York öt kerületében szétszórt, több mint 200, a város által működtetett menedékhelyen.

Csak a múlt héten több mint 2800 új migráns érkezett a városháza adatai szerint – ez a múlt hónap elején regisztrált 3900 menedékkérővel szembeni heti rekordszinthez képest csökkent. Azóta a heti érkezési ütem 2500 körül mozog, de az Adams-kormányzat tisztviselői figyelmeztettek, hogy a csökkenés és stagnálás csak átmeneti lehet.

Eközben azonban a menedékkérők áradata, valamint az évtizedek óta tartó lakhatási és hajléktalansági válság miatt a város menedékhely-rendszere megtelt, kimerültek a kapacitások, mondják a városi tisztviselők és a civil szervezetek munkatársai.

„Őszinte akarok lenni a New York-iakkal. Látni fogják, hogy elfogy a hely a szállásokon. Nem az a kérdés, hogy elfogy-e, hanem az, hogy mikor. Az emberek az utcáinkon fognak aludni” – fogalmazott októberben New York polgármestere, Eric Adams, aki korábban még lelkes szorgalmazója volt az illegális migránsok beengedésének.

Július óta a polgármesteri hivatal szerint 21 000 kiürítési felszólítást adtak ki a menedékhelyeken élő migránsoknak – köztük gyermekes családoknak -, mert nincs több hely. Az egyéni migránsok 30 napos, a migráns családok pedig 60 napos felszólítást kapnak a szállások elhagyására.

A menedékhelyeken való tartózkodás új időhatárai több mint 40 éves hagyományt szakítanak meg a városban, a menedékhez való egyedi jogot, amelyet a döntéshozók és a hajléktalanok szószólói régóta védelmeznek, mert ez életeket ment meg, hívja fel rá a figyelmet az USA Today.

New Yorkban ugyanis a városnak jogi kötelezettsége, hogy átmeneti szállást, ágyat biztosítson mindenkinek, aki arra rászorul.

Azok közül a migránsok közül, akik már kaptak értesítést, 8400-nak lejárt a felmondása, ami azt jelenti, hogy el kell hagyniuk a menedékhelyet, vissza kell térniük a migránsokat befogadó központba, és kérniük kell egy másik menedékhelyet, ami azonban nem garantált.

Az USA Today megjegyzi, hogy New York kiterjedt hajléktalanszállói rendszere eddig azt jelentette, hogy a város hatalmas hajléktalan népessége évekig többnyire zárt térben tartózkodott, némileg elrejtve a nyilvánosság elől, és a veszélyes időjárási körülmények között is fontos menedéket kapott.

Most a jogvédők arra figyelmeztetnek, hogy ez gyorsan megváltozhat, ahogy a tél megérkezik.

„Az emberek az utcán lesznek. Csaknem 50 év óta először fogunk gyerekeket látni az utcán. Ez egyszerűen elfogadhatatlan”

– mondta Christine Quinn, a Win NYC hajléktalanszálló vezérigazgatója és a New York-i városi tanács korábbi elnöke.

NAGYVILÁG

Címkék:

migrants, new york