Orosz hekkerek veszélyeztethetik az Egyesült Királyság kritikus infrastruktúráját

Egy átfogó támadással lebéníthatják Nagy-Britannia kritikus infrastruktúráját Oroszországgal szimpatizáló hekkerek, állítja a brit kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 20. 12:48

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ hivatalos közleményt adott ki a brit villamosenergia-, víz- és egyéb kritikus rendszerek üzemeltetői számára, amelyben felszólították őket, hogy erősítsék meg védelmi rendszereiket.

Nem hiszem, hogy eleget teszünk annak érdekében, hogy megvédjük infrastruktúránkat az Oroszországgal szövetséges csoportok által jelentkező kiberfenyegetésekkel szemben, mondta Lindy Cameron, a központ vezetője a Breitbart szerint.

Oliver Dowden kabinetminiszter szerint a fenyegetés Oroszországgal szimpatizáló hackerektől származik, bár nem feltétlenül az orosz állam irányítja őket. Úgy jellemezte őket, mint a Wagner-csoport, az Ukrajnában zsoldosokkal harcoló orosz magáncég kibernetikai megfelelőjét. A miniszter azt állította, hogy bár az állítólagos hekkerek jelenleg nem képesek széles körű kárt okozni az Egyesült Királyság rendszereiben, a fenyegetés egyre nő.

Szükséges, hogy a vállalatok megértsék a jelenlegi kockázatot, és lépéseket tegyenek saját maguk és az ország védelmében. Ezek a vállalatok felelősek országunk működéséért. A világítás fenntartásáért. Közös jólétünk függ attól, hogy komolyan veszik-e ezek a cégek a saját biztonságukat – mondta Dowden egy belfasti kiberbiztonsági konferencián.

Lindy Cameron figyelmeztetést adott ki Kína technológiai szuperhatalomként való felemelkedése kapcsán is. „Kínáról azt mondom, hogy ahogyan az integrált felülvizsgálatban mondjuk, ‘korszakalkotó fenyegetést’ jelent. Ambícióik és technológiájuk nagyságrendjét és ütemét mindenkinek komolyan kell vennie a konferencián, és el kell gondolkodnia azon, hogyan építhetjük be a biztonságot a jövőbeli technológiáinkba, hogy megvédjük az embereket”.

NAGYVILÁG

Címkék:

hackers, russia, united kingdom