Őrült tempóban zöldítené gazdaságát az állam

A nemrég tető alá hozott szabályok értelmében az államban hamarosan megtiltanák a nem zéró kibocsátású vonatok és kamionok használatát.

NAGYVILÁG 2023. MÁJUS 3. 16:01

A California Air Resources Board (CARB), a levegő minőségéért felelős bizottság egy új szabályozást fogadott el Kaliforniában, az Egyesült Államokban, amelynek célja, hogy tovább zöldítsék a vasúti közlekedést, amelyre gyakran a személygépkocsik és teherautók zöld alternatívájának tekintenek.

Az új szabályozás értelmében a 2030 után gyártott manőverező-, ipari- és személyszállításban működő mozdonyok, valamint a 2035 után gyártott tehermozdonyok esetében követelmény lesz, hogy ne bocsájtsanak ki káros anyagokat. A 23 éves vagy annál idősebb, nem zéró kibocsátású mozdonyok 2030 után nem működhetnek az államban.

A rendeletek azt is előírják a vasútüzemeltetők számára, hogy 2024 júliusáig nyissanak egy kibocsátási számlát, amelyre minden évben be kell fizetniük egy összeget, amit a környezetbarátabb dízelüzemű vonatok vásárlására vagy lízingelésére, valamint a kibocsátásmentes infrastruktúra fejlesztésére fordít Kalifornia. A több szennyezőanyagot kibocsátó üzemeltetőknek többet kell befizetniük a számlára, és a befizetendő összeg is minden évben növekedne.

Az a jelenlegi szabályok alapján nem világos, hogy a vonatokra vonatkozó új szabályozás milyen hatással lenne az államközi kereskedelemre, amelyet az amerikai alkotmány értelmében a kongresszus szabályoz. Ugyanis Kaliforniában a többi amerikai államhoz képest is nagy a tranzit forgalom.

Azonban a CARB nem csak a dízelüzemű mozdonyok, hanem a teherautók és személyautók esetében is komoly szabályozásokat vezetett be. A rendeletek értelmében 2035 után betiltják a gázüzemű, 2036 után pedig az új dízel- és gázüzemű teherautók értékesítését is. 2042 után pedig kizárólag elektromos meghajtással működő kamionok közlekedhetnek majd az utakon.

Az még kérdéses, hogy az állam elektromos hálózata hogyan fogja elbírni az összes villamosenergiával működő járművet, mivel a szolgáltatók már most is nehézségekbe ütköznek, hogy elegendő villamos energiát biztosítanak az elektromos járművek feltöltéséhez.

Környezetvédő csoportok dicsérték az dízelüzemű teherautókra vonatkozó új szabályokat.

“Nem hiszem, hogy volt olyan szabály, amellyel kapcsolatban azt mondhattuk volna, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő technológia, túl magasak a költségek, vagy hogy nem ez a megfelelő időpont a cselekvésre” – mondta Will Barrett, az American Lung Association nevű egészségügyi szervezet levegőminősséggel foglalkozó igazgatója.

Iparági szereplők részéről azonban komoly bírálatot kapott az új szabályozás.

“A CARB egyenesen figyelmen kívül hagyta az ország vezető flottáit, és egy túlságosan ambiciózus, irreális és megvalósíthatatlan javaslatot terjesztett elő” – mondta Eric Sauer, a California Trucking Association nevű fuvarozókat tömörítő szervezet vezérigazgatója. Sauer hozzátette, hogy az új szabályok “garantálni fogják államunk teherfuvarozó ipar teljes leépülését, és káros hatással lesz az árumozgásra és a teljes ellátási láncra”.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, nem csak a közlekedést zöldítenék ki Kaliforniában. A San Francisco-i öböl környékének szabályozó hatósága nem rég megszavazta a földgázüzemű kályhák, kazánok, bojlerek és vízmelegítők értékesítésének és beszerelésének fokozatos megszüntetésére vonatkozó szabályokat, ami az egyik legambiciózusabb terv az országban a gázüzemű készülékek elektromos alternatívákkal való helyettesítésére, és amit a következő nyolc évben fokozatosan hajtanak végre.

A környék légszennyezéssel és a levegő minőségével foglalkozó hatósága, a BAAQMD által jóváhagyott szabályok célja, hogy csökkentsék a háztartási készülékekből származó légszennyezést. A leginkább visszaszorítandó szennyező anyagok a nitrogén-oxidok, amelyek savas esőt és szmogot okozhatnak, valamint növelhetik az asztma és más légzőszervi megbetegedések kockázatát. A hatóság becslése szerint az elfogadott javaslatoknak köszönhetően évente 37-85, a légszennyezés okozta egészségügyi szövődmények miatti idő előtti haláleset kerülhető el. Ez a számítások szerint körülbelül 400 millió és 890 millió dollár közötti becsült éves egészségügyi hasznot jelent. Emellett felgyorsítaná a régió elektromos készülékekre való átállását és csökkentené a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget.

A rendelkezések szerint a tulajdonosok megjavíthatják majd a gázkészülékeiket, ha azok elromlanak, azonban a számítások szerint a meglévő gázüzemű kazánok és vízmelegítők jó része 2027-re már nem lesz működőképes, és le kell őket cserélni. Az új építésű épületek esetében pedig már kötelező lesz az elektromos kazánok és bojlerek használata. A szabályozás az új otthonok és a felújítások esetében is kötelezővé teszi, hogy a gázüzemű berendezéseket elektromosra illetve hőszivattyúra cseréljék.

A szabályozó kitér arra is, hogy a fent említett változások nem vonatkoznak a gáztűzhelyekre, egy meghatározott mennyiségnél többet fogyasztó vízmelegítőkre, a propánnal vagy más, nem földgázzal működő készülékekre és a lakókocsik fűtőberendezéseire.

Az a szabályok komoly aggodalmakat váltottak ki a lakosokból a készülékek megadott határidőn belüli korszerűsítésének költségei és logisztikai kihívásai miatt. Az elektromos készülékek beszereléséhez ugyanis az otthoni elektromos panelek korszerűsítésére is szükség lehet, ami a hatóság becslése szerint a fűtőberendezések esetében 2630 dollárba, a vízmelegítők esetében pedig 960 dollárba kerül.

A jóváhagyó ülésen néhány hozzászóló kiemelte a Kaliforniát sújtó legutóbbi légköri hullám okozta áramkimaradásokat, és aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az elektromos árammal fűtő, illetve vizet melegítő háztartásoknak problémáik adódhatnak az áramkimaradások idején.

Kalifornia állam egyébként is ambiciózus terveket sző a tisztán elektromos jövőre való felkészülés terén. Szeptemberben Gavin Newsom kormányzó aláírta azokat az éghajlatvédelmi törvényjavaslatokat, amelyek értelmében az államnak 2045-re szén-dioxid-semlegessé kell válnia, és 2035-re az áram 90 százalékát tiszta forrásokból kell előállítania. Emellett az állam azt tervezi, hogy 2030-ra, néhány évvel a szerdán elfogadott öböl környéki szabályozás után betiltja az új földgázüzemű fűtőberendezések értékesítését, bár a tervet hivatalosan még nem hagyták jóvá. 2035-re pedig a kaliforniaiak nagyrészt nem vásárolhatnak majd új benzinüzemű autókat.

Mindeközben a szövetségi kormány is megkezdte a gáztűzhelyek telepítésének az ellehetetlenítését. Az Energiaügyi Minisztérium ugyanis egy olyan környezetvédelmi irányelv bevezetését tervezi, aminek csak a gáztűzhelyek 4 százaléka felel meg.

Kaliforniában emellett az energiaárakat is a környezetvédelem illetve a társadalmi igazságosság jegyében határoznák meg. Három nagy kaliforniai közműszolgáltató vállalat is át kívánja alakítani az árképzési mechanizmusát, ennek részeként pedig felmerült egy olyan elképzelés, amely szerint a fogyasztóknak a fizetésük szerint szabnák meg az energiaárakat.

A Southern California Edison, a Pacific Gas & Electric és a San Diego Gas & Electric a héten közös javaslatot nyújtott be a jövedelemalapú átalánydíj bevezetésére. A tervek szerint a havi számlákat két részre bontanák, az egyik részre kerülne a fix jövedelemdíj, a másik helyre pedig a fogyasztáson alapuló csökkentett használati díj.

A javaslat szerint az alacsony jövedelmű háztartásoknak mindössze havi 15 dollárt kellene befizetnie a szolgáltatóknak, míg az évi 180 000 dollárnál többet kereső háztartásoknak akár 85 dollárral is többe kerülne ugyanakkora mennyiségű áram megvásárlása.

A döntés értelmében, a háztartások átlagköltsége emelkedne, azonban a tényleges áram díja egyharmadával csökkenne. Vagyis az áramszolgltató a gazdagokkal fizettetné meg a szegények által elfogyasztott energia árát is.

A jövedelemalapú számlajavaslat része annak a kezdeményezésnek, hogy a vállalatok megfeleljenek Kalifornia állam tavaly elfogadott jogszabályának, amely ilyen típusú, az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat segítő tervek készítésére kötelezi a közműszolgáltatókat.

A tervezet javaslatokat még a Kaliforniai Közüzemi Bizottságnak is jóvá kell hagynia, és 2024 közepéig végleges döntést kell hoznia. A rögzített tarifa már 2025-ben megjelenhet a magasabb bevétellel rendelkező kaliforniai háztartások a számláin.

NAGYVILÁG

Címkék:

california, diesel car ban, electricity, enviromental friendly