Panaszkodnak a megfélemlített közműcég dolgozói a kirúgások miatt

Miközben a melósokon spórol a városvezetés, és több száz embert rúgtak ki az összeolvasztott fővárosi közműcégektől, szinte kérkedik milliárdos vagyonával a budapesti közműholding csúcsvezetője, akinek életmódja ingerli a megfélemlített dolgozókat, akik a kirúgásoktól rettegnek. Erről a Metropol című napilap írt, melyet ismét megkereste egy munkavállaló.

NAGYVILÁG 2021. DECEMBER 23. 11:50

„Nem merek úgy nyilatkozni a lapjuknak, hogy azt rögzítik, és megkérdeztem más kollégákat, de senki nem meri vállalni, mert félünk a kirúgásoktól…”, mondta a budapesti Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) dolgozója a Metropolnak.

Mint mondta, „sajnos mindenhol létszámhiánnyal küzd a cég, miközben a téli munkákra nem jelentkezik senki. Tőlünk 2020. november 27-én 2 fő, február 8-án 1 fő fizikai munkavállalót küldtek el. Eközben a csak szelektíves részlegen 80 fő hiányzik betegállomány, üzemi baleset miatt, vagy éppen azért, mert sokan kiléptek”, nyilatkozta a férfi.

A dolgozó arról is beszélt, hogy a balliberális Karácsony Gergely-féle városvezetés 2021 szeptemberétől hozta létre a BKM-et, a budapesti közműcégek holdingját. Ebben olvasztották össze a Főtávot, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatot, a Fővárosi Kertészetet, a kéményseprőket, de még a Temetkezési Vállalatot is. A férfi az FKF-nél tartályszállítóként dolgozik.

Mint mondta, „az egyik budapesti üzem területén beíratták a tartályszállítókat is egy OKJ-s tanfolyamra, ahol képesítést szereztünk arra, hogy kukásautóra is átvezényelhetők legyünk.

Önszántunkból nem végeztük volna el a képzést, de

az üzemvezető megfenyegetett, hogy aki nem szerzi meg a képesítést, annak ajtót mutat a cég.

A vizsgát mindenki sikeresen letette, de a beíratott dolgozók közül egyet már a tanfolyam közepén, egyet pedig a vizsga után elbocsátottak, pedig a főpolgármester azt mondta, csak felügyelőbizottsági helyeket és igazgatói pozíciókat szüntetnek meg. (…) Az FKF folyamatos munkaerőhiánnyal küzd kommunális és szeletív hulladékrakodók terén, ezért október második felétől a tartályszállítóktól néhány embert egyik napról a másikra átvezényeltek kukásautókra rakodni”.

A dolgozó megjegyezte, hogy „az FKF-nél további létszámcsökkentés várható, sok kolléga csak az év végi jutalmat várja, és januártól várhatóan további, tömeges felmondások következnek”. Megjegyezte, eközben „az igazgatók száma nem csökkent, sőt, vízfejre dagasztották a vállalatvezetést, létrehoztak egy csomó új igazgatóságot, ahol még több haver juthatott jól fizető álláshoz”

A holding vezére közben luxusban él

Míg a dolgozók a létszámhiánytól szenvednek, és az elbocsátásoktól félnek, addig a közműholding vezére mintha direkt provokálná saját munkatársait luxuséletmódjával. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, a Metropolnak korábban a közműcégek dolgozói több fényképet is elküldtek, melyekből kiderül, milyen luxusban él a korábbi szocialista miniszterelnök után „Gyurcsány-fiókának” is nevezett Mártha Imre.

A képek alapján kiderült, hogy a csúcsvezető egy több mint kétezer négyzetméteres, legkevesebb kétmilliárd forintot érő, úszómedencés villában él és egy 100 milliós luxusautóval jár.

Forrás: FKF Facebook / Metropol

De luxus­szállodákról a világ legdrágább pontjain, jachtutakról a tengeren, vitorlásokról, és naponta, provokatív módon váltogatott tízmilliós órákról is kerültek elő képek Mártha Imréről, ami felháborította a dolgozókat.

Ahogy a Metropol írta, a fővárosi közműcégek dolgozói mindössze azt szeretnék tudni, hogy miközben a közterület-fenntartótól a Főtávig, a kertészeti vállalattól a kéményseprőkig folyamatos a leépítés, hogyan élhet ennyire nagylábon, provokatív módon a közműcégek első számú vezetője?

NAGYVILÁG

Címkék:

Hungary