Paramilitáris szervezetnek nevezte a helyi Szerb Pravoszláv Egyházat egy montenegrói képviselő

Paramilitáris szervezetnek nevezte a helyi Szerb Pravoszláv Egyházat egy montenegrói képviselő

Montenegró elfoglalását jelentené a Szerb Pravoszláv Egyház és a helyi kormány közötti megállapodás. Ennek az erőteljes véleménynek adott hangot a podgoricai parlamentben egy kormánypárti képviselő, aki szerint Szerbiának nincs saját történelme, a szerb pravoszláv papokat pedig le kellene tartóztatni, amiért folyamatosan Montenegró ellen dolgoznak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 26. 09:33

Június végén született elvi megállapodás a Szerb Pravoszláv Egyház és a Montenegró közötti alapszerződésről. A kölcsönös tiszteleten alapuló dokumentumot Porfirije szerb pátriárka és Dritan Abazovic montenegrói kormányfő találkozóját követően jelentették be. A szerződést most véleményezi a szerb egyház szinódusa, valamint a podgoricai kabinet szerveinek is jóvá kell hagyniuk.

Éles szavak a montenegrói parlamentben

„Sokuk megérett a letartóztatásra. A Montenegróban működő Szerb Pravoszláv Egyház tagjai paramilitáris szervként működnek”

– fogalmazott a parlamentben Draginja Vuksanovic Stankovic, a Szociáldemokrata Párt képviselője.

kép: Instagram

Dritan Abazovic kormányfőnek címezve azt mondta, ha elfogadják a most kidolgozott alapszerződést, az „Montenegró elfoglalását” jelenti. Ezt követően részletesen beszámolt arról, hogy szerinte Szerbiának nincs saját történelme, mert a törökök hódoltsága alatt voltak. Ezzel szemben Montenegró soha nem szolgált ki másokat, nem volt senki vazallusa.

„Szerbia ellopja a mi történelmünket” – fogalmazott a képviselő. A kormányfőhöz fordulva pedig így fogalmazott: „Ön nem szereti a montenegróiakat és nem szereti Montenegrót. Ha szeretné, nem írna alá egy ilyen megállapodást.”

Nem ez volt az első eset, hogy Draginja Vuksanovic Stankovic éles kritikával illette a miniszterelnököt. Néhány napja például ezek a mondatok jelentek meg Instagram-profilján: „Te vagy az, Abazovic, aki lerombolja Montenegró európai útját. Vucic és Dodik álmait váltod valóra egy szerb világról az uniós helyett. Úgy kerülsz majd be a történelemkönyvekbe, mint az ország árulója.”

kép: Instagram/screenshot

Csillapítani kell a feszültséget

Vladimir Pavicevic, a montenegrói miniszterelnök-helyettes tanácsadója szerint az alapszerződés aláírása segíthet a társadalmi feszültség csillapításában, és az ezzel kapcsolatban felszólaló politikusoknak is az indulatok csitítására kell törekedniük. Hozzátette: tagadhatatlan, hogy a Szerb Pravoszláv Egyház hívei vannak jelen legnagyobb számban Montenegróban, és ez az egyház élvezi az emberek legnagyobb tiszteletét és támogatását.

Dorde Vukadinovic politikai újságíró szerint Draginja Vuksanovic Stankovic parlamenti felszólalása egyértelműen a gyűlöletbeszéd kategóriájába tartozik. Erre Szerbiának is reagálnia kell – nyilatkozta az újságíró a szerbiai Kurirnak.

Gyenge lábakon a montenegrói kormányzati többség

Montenegró idén áprilisban kapott új kormányt, miután februárban a 81 tagú parlamentben 43-an támogatták a Zdravko Krivokapic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt, melyet a kormánykoalíció kisebbik pártja, az Egyesült Reform Akció (URA) adott be az ellenzékkel karöltve. Az új miniszterelnök, Dritan Abazovic az URA elnöke. Pártjának és koalíciós partnereinek ugyanakkor nincs többsége a parlamentben, de élvezik a Milo Dukanovic köztársasági elnök vezette Szocialisták Demokratikus Pártjának jelentős támogatását.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

abazovic, eu, montenegro