Párizsban rendkívül megugrott a betöréses lopások száma, az elkövetők sok esetben külföldiek

Párizsban rendkívül megugrott a betöréses lopások száma, az elkövetők sok esetben külföldiek

A francia fővárosban az év eleje óta átlagosan naponta 30 betörés történt, 29 százalékkal több mint tavaly. Egy betörőbanda új módszerrel dolgozott, ételfutárokkal együttműködve, akik eladták nekik a kiszemelt épületek kapukódjait.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 7. 16:27

Meredeken megugrott Párizsban a betörések száma, 2022 első kilenc hónapjában 8600 bejelentés érkezett a hatóságokhoz, ami 29 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, derül ki a Le Parisien nevű lap cikkéből. A lap a prefektus által közzétett adatokra hivatkozva azt írja, hogy a betöréses lopás az egyetlen olyan bűncselekmény, amelynél növekedés volt a tavalyi évhez képest,

a tendencia viszont igencsak aggasztó, ugyanis naponta átlagosan 30 betörést jelentettek a francia fővárosban.

Ami a kerületenkénti lebontást illeti, az előkelő 15. kerület a legnépszerűbb a betörők körében, itt az első kilenc hónap alatt 961 betörést regisztráltak, ami 11 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A második helyen a 18. kerület áll 777 betöréses lopással, a harmadik helyen pedig a 16. kerület végzett 675 ilyen jellegű bűncselekménnyel. Arányaiban azonban a legnagyobb növekedést a főváros északi részén lévő 19. kerületben jegyezték fel, itt 646 betörés történt, 89 százalékkal több, mint 2021-ben.

Bernard Bobrowska biztonságtechnikai szakember elmondása alapján Párizs valósággal vonzza a bűnözőket, az elkövetők között az opportunisták, a betörőbandák, a kísérő nélküli kiskorúak és a kelet-európai országokból érkezők egyaránt megtalálhatóak. A cikk kiemeli, hogy a betöréseket sok esetben külföldiekből álló bűnbandák követik el, közülük sokan Szerbiából, Marokkóból, Algériából és Dél-Amerikából érkeztek Párizsba.

Ami a módszereket illeti, a betörők egyre leleményesebbek. Szintén a Le Parisien számolt be róla, hogy egy banda ételfutárokkal játszott össze, akik eladták nekik a kiszemelt épületek kapukódjait, illetve a megrendelt étel kiszállítása során feltérképezték a lakásokat, hogy mit érdemes eltulajdonítani. A lap értesülései alapján nyolc huszonéves fiatalembert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint az év eleje óta 77 betörést követtek el Párizsban és a fővárossal szomszédos Hauts-de-Seine megyében, a sorozatos betörésekkel több mint százezer euróra tettek szert, a letartóztatott bandatagokat a videokamerás megfigyelőrendszernek köszönhetően sikerült beazonosítani.

A Le Parisien kiemeli, hogy ez a módszer kezd egyre jobban elterjedni a bűnözők között és arra is felhívja a figyelmet, hogy az egészségügyi válság idején megváltozott viselkedésmódoknak tudható be, a pandémia idején ugyanis megnőtt az ételrendelések és a házhozszállítások száma.

NAGYVILÁG

Címkék:

burglary, crime, france, migrants, paris