Párizsban találkozott Orbán Viktor és Emmanuel Macron

A két államfő munkavacsoráján több európai kérdést is megvitattak, a találkozóról a francia elnöki hivatal adott ki sajtóközleményt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 14. 09:46

Március 13-án hétfőn az Élysée-palotában egyeztetett munkavacsora keretében Emmanuel Macron francia államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A francia elnöki hivatal által kiadott közös sajtóközlemény szerint a találkozón szó volt az ukrajnai helyzetről és európai témákról is.

A francia elnök kihangsúlyozta az európai országok egységének fontosságát Ukrajna támogatása érdekében az orosz agresszióval szemben, különös tekintettel az Oroszország elleni szankciók szigorú alkalmazására.

A két politikus szót ejtett továbbá Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról, valamint azokról a közös érdekű reformokról, amelyek megvitatására a következő hetekben kerít sort a magyar parlament.

Az Élysée kiemeli, hogy pár nappal az Európai Tanács március 23-án és 24-én tartandó ülése előtt a két államfő egyeztetett az európai iparpolitika és versenyképesség kérdéseiről, valamint a migráció témájáról is.

A két politikus megvitatta továbbá egymáshoz közelítő elképzeléseit, mind a védelem terén, mind pedig az energia tekintetében, szót ejtve az európai atomenergiát támogató 11 ország szövetségének lehetőségéről.

A megbeszéléseken szó volt továbbá a két ország közös elkötelezettségéről az Európai Politikai Közösség keretein belüli konkrét együttműködés kialakítása iránt, különös tekintettel a közösség tagjai közti eszmecserére.

A magyar kormányfő a Twitteren mondott köszönetet a francia elnöknek a találkozóért.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, Hungary, paris élysée, viktor orban, working dinner