Pusztító tűzvész Franciaországban – 14 ezer embert kellett kitelepíteni – videó

Pusztító tűzvész Franciaországban – 14 ezer embert kellett kitelepíteni – videó

Élisabeth Borne elmondása alapján az esetek nagy részében a tűzesetek emberi eredetűek, a kormányfő információi szerint ez most is így volt, az ország délnyugati részében pusztító tüzet ugyanis egy kigyulladt elektromos autó okozta.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 17. 11:35

Napok óta heves erdő-és bozóttüzek tombolnak a Franciaország délnyugati részén lévő Gironde megyében, a helyi hatóságok tájékoztatása szerint több ezer hektár égett le és 14 ezer embert kellett kitelepíteni. A lángokat több mint 1200 tűzoltó és több repülőgép bevetésével próbálják megfékezni, de egyelőre vesztésre állnak, amint eloltják egy helyen a tüzet, egy másik helyen lobbannak fel a lángok.

Gironde megye vezetésének tájékoztatása alapján két település, La Teste-de-Buch és Landiras környékén vannak a gócpontok, La Teste-de-Buch térségében 3200 hektár erdő égett le és eddig 10 ezer embert evakuáltak, Landiras környékén pedig 7000 hektár égett le és 4100 embernek kellett elhagynia a lakhelyét. A helyzet kritikus, több út is le van zárva, áldozatokról azonban nem érkezett jelentés.

Gironde megye tanácsának elnöke, Jean-Luc Gleyze a Le Journal du Dimanche nevű hetilapnak adott interjújában felhívta a francia kormány figyelmét arra, hogy nincs elég rendelkezésre álló Canadair tűzoltó repülőgép, ezért egy európai polgári biztonság megalakítását kéri a tűzesetek megfékezése érdekében.

A pusztító tűzvésszel kapcsolatban nyilatkozott Élisabeth Borne miniszterelnök is, aki mindenkitől odafigyelést kért, mivel a tűzesetek 80 százalékban emberi mulasztás eredményei. A kormányfő azt is elárulta, hogy a mostani, több ezer hektáron pusztító tüzeket egy kigyulladt villanyautó okozta, ám azt nem részletezte, hogy szándékos gyújtogatásról van-e szó vagy véletlen balesetről.

A miniszterelnök rövid nyilatkozata futótűzként terjedt az interneten, kisvártatva azonban megjelent egy cikk a Sud Ouest nevű helyi lapban, melyben megcáfolják a kormányfő által elmondottakat. La Teste polgármestere, Patrick Davet arról beszélt a lapnak, hogy a tűz nem egy kigyulladt elektromos autó miatt ütött ki, hanem egy belsőégésű motorral felszerelt kisteherautó elektromos hibája miatt. A városvezető elmondása alapján a sofőr megpróbálta telefonon elérni a segélyszolgálatot, de nem volt térerő, ezért a kocsit hátrahagyva elment, hogy értesítse a tűzoltókat, de már túl késő volt.

 

 

 

 

 

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

electric car, elisabeth borne, fake news, france, wildfires