Rasszista még a marihuána is

Rasszista a "marihuána" kifejezés a törvényhozók szerint, ezért törölték a jogszabályok szövegéből.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 1. 10:22

Washington államban hamarosan hatályba lép egy törvényjavaslat, amely minden állami törvényből törli a “marihuána” szót, miután a progresszív törvényhozók rasszistának minősítették a kifejezést. Helyette a kannabisz alakot fogják használni. Jay Inslee kormányzó március 11-én írta alá a törvényt, ami júniusban lép hatályba. Támogatói szerint

a marihuána szó hosszú rasszista múltra tekint vissza, ezért használata rasszista a fekete és barna bőrűekkel szemben.

“Maga a marihuána kifejezés pejoratív és rasszista” – mondta Washington állam képviselője, a törvényjavaslatot támogató demokrata Melanie Morgan.

Morgan elmondta, hogy ahogy a szabadidős marihuána fogyasztás egyre népszerűbbé vált, egyre többen negatívan társították a mexikói bevándorlókhoz a kifejezést, ami részben az 1937-es törvénynek is köszönhető, ami betiltotta a kannabisz árusítását. Az akkori törvény egyik előterjesztője ugyanis így fogalmazott a marihuána kapcsán: „A marihuána a legerőszakosabb kábítószer az emberiség történetében. És a legtöbb marihuánafogyasztó néger, spanyol, karibi és előadóművész. Sátáni zenéjük, jazzük és swingjük marihuánahasználat eredménye.”

Joy Hollingsworth Cannabis Company tulajdonosa akinek a családi vállalkozásához fűfarm is tartozik, azt mondta, hogy az iparágban dolgozó színes bőrű emberek számára a marihuána szó teherrel jár. “A közösségünkben már régóta beszéltek arról, hogy ez a szó démonizálja a növényt. Sok emberünk van, különösen a fekete közösségben, akik évekig börtönben ültek a kannabisz miatt” – mondta Hollingsworth, hozzátéve, hogy nagyon fájdalmas az emberek számára, ha meghallják ezt a szót.

Washington államban most ezért az összes törvény szövegét módosítják, amelyben eddig a marihuána kifejezés szerepelt.

Arról nem tudni, hogy eddig hányan társították gondolatban a marihuána kifejezést a rasszizmussal.

Az Egyesült Államokban nem ez az egyetlen meglepőnek tűnő törvényjavaslat, ami a rasszizmus-ellenes fellépésből ered, de visszásnak tűnik.

Amint arról már korábban a V4NA is beszámolt, az Egyesült Államok képviselőháza márciusban elfogadott egy törvényjavaslatot, amely megtiltaná az afroamerikaiak hajviseletével kapcsolatos diszkriminációt. Az intézkedést, 235-189 arányban fogadták el a jelenlévő képviselők. A törvényjavaslatot Bonnie Watson Coleman demokrata afroamerikai képviselő terjesztette elő.

A jogszabály szerint “az afrikai származású embereket rendszeresen megfosztják az oktatási és foglalkoztatási lehetőségektől azért, mert természetesen vagy tradicionálisan viselik a hajukat, különböző fonatokkal, bantu csomókkal vagy afrofonással”.

“Azért állunk ma itt, azokért az emberekért, akiket diszkriminálnak gyerekként az iskolában, felnőttként miközben munkát próbálnak szerezni, egyénként mikor lakáshoz akarnak jutni, vagy részt akarnak venni a szövetségi kormány által finanszírozott programokon” – mondta Watson Coleman a képviselőházban a szavazás előtt elmondott beszédében.

A képviselő továbbá utalt Andrew Johnsonra, egy raszta hajú fekete középiskolai birkózóra aki New Jerseyben élt, és 2018-ban azt mondták neki, hogy ha nem vágatja le a haját akkor nem vehet részt egy versenyen sem. A képviselő szerint ez megalázó,

pedig nyilvánvalóan erre biztonsági kérdések miatt lett volna szükség.

Érdekesség, hogy nem rég éppen a hajviselete miatt diszkriminált egy fehér nőt a Fridays for Future (FFF) nevű klímavédő aktivistacsoport, a németországi Hannoverben tervezett nagyszabású demonstráció során. Az eredeti tervek szerint a megmozduláson fellépett volna Ronja Maltzahn zenész is, az FFF azonban lemondta a fiatal művész koncertjét. A szervezet szerint ugyanis fehér bőrűként a fiatal nő nem viselhet raszta hajat, mert az

“a kulturális kisajátítás egy formája, hiszen nekünk fehér embereknek nem kell szembenéznünk a történelemmel vagy az elnyomás kollektív traumájával a kiváltságaink miatt.”

– olvasható az FFF üzenetében. A szervezet azt is írta az indoklásban, hogy egy fehér bőrű és raszta hajú résztvevő megakadályozza a csoportot abban, hogy “egy gyarmatellenes és rasszizmusellenes narratívát alkalmazzon ebben a globális sztrájkban”. Ronja Maltzahn az Instagram oldalán osztotta meg az elutasító üzenetet, amellyel lényegében egy komoly kirekesztő indokkal tiltották ki a kirekesztés elleni tüntetésről. AZ FFF – hogy megmutassa a nyitottságát – hagyott egy kiskaput a fiatal zenésznek, aki csellón, gitáron, ukulelén és zongorán játszik. A szervezők azt írták a nőnek, hogy “ha úgy döntesz, hogy péntekig levágod a raszta hajat, természetesen szívesen látunk a demóban, és engednénk játszani”.

Ronja Maltzahnt “meglepte, és egy kicsit sokkolta is” az FFF döntése. A bejegyzésében azt írta, “alig vártuk, hogy zenénkkel példát mutassunk a béke és a diszkrimináció ellen. Kár, hogy külső sajátosságok miatt kirekesztettek minket. Nem akarunk senkit kulturális háttere miatt diszkriminálni, hanem inkább színpadot kívánunk adni a kulturális sokszínűségnek, értékelni és ünnepelni azt, kiállni a nemek közötti egyenlőség és a tolerancia mellett. Remélem, hogy a hallgatóink ezt a képet a zenénken keresztül kapják meg, és nem az ellenkezőjét” – írta a zenész, akitől az FFF később bocsánatot kért a durva hangnemért. A raszta hajat azonban továbbra sem hajlandó megtűrni az eseményén.

NAGYVILÁG

Címkék:

afro american, cancel culture, critical race theory, gender ideology, united states of america