Rejtett áremelésekre figyelmeztetnek a boltokban a német fogyasztóvédők

Rejtett áremelésekre figyelmeztetnek a boltokban a német fogyasztóvédők

Egyre több gyártó folyamodik ahhoz, hogy a termékeit kisebb csomagolásban küldik az áruházak polcaira, miközben a korábbi méretekhez tartozó árakat megtartják, de hasonlóan járnak el a szupermarketek a sajátmárkás termékeikkel. A szakemberek által vizsgált termékek harmadánál tapasztalható a rejtett áremelés, a legtöbb vásárló pedig észre sem veszi a trükközést.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 24. 06:00

A német fogyasztóvédők arra figyelmeztetik a vásárlókat, hogy a szokásosnál sokkal figyelmesebben vizsgálják meg a termékeket a boltokban, mert könnyen lehet, hogy a már megszokott áruk csomagolása valamivel kisebb, mint korábban, az ára azonban ugyanaz maradt, sőt, tovább követi az inflációt. Az elmúlt időszakban különösen sok panasz érkezik ilyen trükkökkel kapcsolatban a Hamburgi Fogyasztói Tanácsadó Központhoz.

„Jelenleg az ilyen rejtett áremelések első hullámát tapasztaljuk, de azt hiszem, a legjava még csak most jön” – mondta Armin Valet, a Központ élelmiszeripari szakértője a sajtónak. Valet évek óta figyeli, hogyan trükköznek a gyártók és a kiskereskedők a csomagolási méretekkel, hogy leplezzék az áremelkedést. Hogy felhívja erre a figyelmet, minden évben kiemeli a legtöbbet trükköző gyártók áruit.

A megemelkedett nyersanyagárak, a magasabb energiaköltségek, valamint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt fellépő logisztikai többletköltségek is meredeken megemelték az élelmiszeripari termékek árait. Júliusban például az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 14 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban.

A gyártók és a kiskereskedők számára tehát nagy a kísértés, hogy elrejtsék az áremelkedést. Ha csak egy kicsit is csökkentik a csomagolás méretét, az gyakran kevésbé észrevehető és nem kell elijeszteniük a vásárlókat a drasztikus árakkal. De olyan is előfordul, hogy a csomagolás mérete a régi marad, a benne lévő termék azonban kisebb vagy kevesebb, mint korábban. Az utóbbi időszakban annyira általános dologgá vált mindez, hogy még egy szó is van rá: „shrinkflation”, ami az angol shrinking – vagyis „zsugorodni” – és az infláció szó kombinációja.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy mindez nem tilos, úgy vélik azonban hogy a gyártóknak „nyílt lapokkal kellene játszaniuk a vásárlókkal” a méltányosság nevében.

Az egyik leghíresebb gumicukor-gyártó például 200 grammról 175 grammra csökkentette az egyik termékének méretét, de az eddig megszokott árak kell érte fizetni. De lekvárok, margarinok, chipsek és fagyasztott pizzák esetében is rengeteg ilyennel találkoztak a boltokban a fogyasztóvédők az ellenőrzések során. A szupermarketek is ugyanígy járnak el a sajátmárkás termékeknél.

Egy szembetűnő adat jól mutatja, hogy mennyire gyakorivá vált ez a jelenség. Az elmúlt két évben a vizsgált termékek összesen 18 százalékát érintette, addig 2022 első felében ez az arány 35 százalékra ugrott fel – vagyis, a szakemberek által vizsgált termékek harmadánál tapasztalható a rejtett áremelés, a legtöbb vásárló pedig észre sem veszi a trükközést.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

consumer prices, food, germany, inflation