Rendőrellenes támadások és zavargások voltak az eliszlámosodott városban

Rendőrellenes támadások és zavargások voltak az eliszlámosodott városban

Tűzijátékkal és baseball ütővel támadtak a rendőrökre, egyiküket pedig kis híján lelőtte egy fiatal.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 15. 12:40

Több rendőrosztagra is rátámadtak a hétvégén Franciaországban a fővároshoz közeli Yvelines megye Trappes nevű településén, írja a Valeurs actuelles. A lap értesülései szerint több személyt őrizetbe vettek és egy rendőr könnyebben megsérült. Péntekről szombatra virradó éjszaka nem sokkal éjfél előtt a Jean Macé téren pirotechnikai eszközökkel támadtak gyalogos rendőrökre: tűzijátékkal lőtték őket, akiknek könnygázzal sikerült visszaverni a támadást.

Ezzel azonban még nem volt vége a rendőrellenes támadásoknak. A város egy másik részén, a Léo Lagrange téren egy robogón közlekedő férfi baseball ütővel próbált megrongálni egy rendőrautót, a sofőrnek sikerült elkerülni az ütközést, a tettes azonban elmenekült a helyszínről.

Alig egy órával később újabb támadás következett, a rendőrök robbanásokat hallottak, ezért a hang irányába mentek, ahol kisvártatva két férfival találták szembe magukat, akik egy robogón ültek. Egyikük a nála lévő vadászpuskát ráfogta a rendőrökre, akik válaszul gumilövedékkel lőttek a támadóra. A fegyveres férfi elmenekült, de társát sikerült őrizetbe venni és közfeladatot ellátó személy elleni emberölési kísérlet miatt indítanak eljárást ellene. A letartóztatás során az egyik rendőrnek eltört a karja.

Bár arról semmit nem tudni, hogy milyen származásúak az elkövetők, közismert, hogy Trappes városában nagyon magas a muszlim vallásúak aránya, maga a polgármester, a 37 éves Ali Rabeh is közéjük tartozik.

A városban az utóbbi időben rendkívüli méreteket öltött az iszlamizmus, erre először a halálosan megfenyegetett filozófiatanár, Didier Lemaire hívta fel a figyelmet, aki a települést a Francia Köztársaság elveszett területének nevezte. A pedagógus nyíltan beszélt arról, hogy mennyire intenzíven van jelen az iskolákban az iszlamizmus. Elmondása alapján ő mindössze azt szerette volna elérni, hogy a település fiataljait megóvja attól, hogy teljesen iszlám befolyás alá kerüljenek. A jó szándékát azonban sokan félreértették és diákjai felháborodott szüleitől több ízben is halálos fenyegetést kapott. A helyzet annyira eldurvult, hogy a tanár végül csak rendőri védelem mellett mert bejárni dolgozni, majd felhagyott a tanítással és egy másik városba költözött, erről a Sud Radio-nak adott nyilatkozatában számolt be.

Franciaországban a fiatalok iszlamista befolyásolásának veszélyére a 2020 októberében a nyílt utcán meggyilkolt tanár, Samuel Paty tragédiája világított rá, ugyanis az egész folyamatot az iskola egyik tanulója indította el azzal, hogy mindenféle rágalmakkal bepanaszolta a tanárt otthon, mire az apja gyűlöletkampányba kezdett Paty ellen a közösségi oldalakon. Erre figyelt fel a későbbi gyilkos, a 18 éves csecsen származású Abdoullakh Anzorov, aki lefejezte le a tanárt, miközben Allahot dicsőítette.

NAGYVILÁG

Címkék:

france, policers attacked, trappes