Rövidül az oltási igazolások érvényességi ideje

Rövidül az oltási igazolások érvényességi ideje

Hétfőtől mintegy 28 ezer oltási igazolás válik technikailag inaktívvá.

NAGYVILÁG 2021. DECEMBER 4. 09:13

Az oltási bizonyítványok érvényességi ideje 360 napról 270 napra rövidül hétfőtől – jelentette be pénteken az osztrák Egészségügyi Minisztérium. A rövidített érvényességi idő alól csak az egy oltással rendelkező gyógyultak mentesülnek. A változások több mint 28 ezer igazolást érintenek – vagyis hétfőtől – technikailag – ennyi válik inattívvá. A naponta beadott oltások számát ez nem befolyásolja – közölte a minisztérium.

Németországban is fontolgatják a védettségi igazolások érvényeségi idejének rövidítését, amelyek a második immunizálástól kezdődően általában – ahogy Ausztriában – mintegy egy évig érvényesek. A szövetségi egészségügyi minisztérium által néhány napja szervezett digitális megbeszélésen a Robert Koch Intézet elnöke, Lothar Wieler kifejtette: az érvényességi idő jelenleg felülvizsgálat alatt áll, mivel a Covid-19 elleni oltások védettséget adó hatása egy éven belül csökken.

Jens Spahn megbízott szövetségi egészségügyi miniszter a megbeszélésen úgy fogalmazott: ő „nagyon” biztos abban hogy az igazolások érvényességi idejét kiigazítják. Spahn arról is beszélt, hogy jelenleg tárgyalások folynak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a német nemzeti hatóságok között egy új, kilenc hónapos érvényességi időszakról.

Az EU kilenc hónapos érvényességi időszakot javasol

Az Európai Bizottság nemrég javasolta, hogy az oltási igazolások érvényességi idejét kilenc hónapban állapítsák meg. Ez magában foglalná az emlékeztető oltásig tartó hat hónapos időszakot és egy további három hónapos időszakot is annak érdekében, hogy a nemzeti oltási kampányokat az új érvényességi időhöz lehessen igazítani, és a polgároknak lehetőségük legyen a védettség igazoláshoz szükséges oltások teljesítésére.