Soha nem látott lélektani határ közelében a francia államadósság

Soha nem látott lélektani határ közelében a francia államadósság

A statisztikai hivatal által közzétett adatok szerint a tavalyi évben a bruttó hazai termék közel öt százalékát tette ki a francia államháztartási hiány, az államadósság pedig a GDP 111,6 százaléka volt, megközelítve ezzel a 3000 milliárd eurót.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 29. 07:12

Úgy tűnik, végeláthatatlan adósságba keveredett Franciaország, amiből egyelőre nem látni a kiutat. Bár a kormány előzetes becsléseinél valamivel jobb lett az államháztartási hiány, az INSEE statisztikai hivatal által publikált adatokból kiderül, hogy az eredmények a várakozásoknak megfelelően egyértelműen magukon viselik az elmúlt években tapasztalt válságok nyomait. Óriási ugyanis a francia államadósság, a tavalyi év negyedik negyedévének végén 2950 milliárd euró volt, amit már csak egy hajszál választ el a 3000 milliárdos lélektani határtól.

 

Az INSEE statisztikái alapján az államháztartás hiánya számszerűsítve 124,9 milliárd euró, ami a bruttó hazai termék 4,7 százalékát teszi ki. Ez a kormány által várt 5 százaléknál jobb ugyan, de kiegészül egy, a GDP 111,6 százalékának megfelelő államadóssággal.

 

A fenti számadatokat megerősítette Bruno Le Maire gazdasági miniszter is, akinek Twitter-bejegyzése alapján az, hogy az államadósság a GDP 111,6 százaléka, az államháztartási hiány pedig a bruttó hazai termék 4,7 százalékát teszi ki, annak köszönhető, hogy 2022-ben stabil növekedés és a vártnál magasabb adóbevételek jellemezték a francia gazdaságot, különös tekintettel a társasági adóból származó bevételekre.

 

Az INSEE statisztikáiból kiderül, hogy a koronavírus okozta egészségügyi válság, majd az energiakrízis egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a számok 2019 óta folyamatosan növekednek, tudniillik a pandémia előtt, 2019-ben 3,1 százalék volt az államháztartási hiány, majd 2020-ban megugrott 9 százalékra, 2021-ben pedig 6,5 százalék volt.

A statisztikai hivatal korábbi adataiból az is kiderül, hogy 1995-ben a deficit még csupán 683,5 milliárd euró volt, tehát 27 év alatt több mint négyszeresére duzzadt a francia költségvetési hiány.

Ami az államadósságot illeti, szintén jobbak voltak a mutatók az egészségügyi, majd energiaválság előtti időszakban, 2019-ben Franciaország GDP arányos bruttó államadóssága 97,4 százalék volt, 2020-ban 114,6, 2021-ben pedig 112,9 százalék.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter a Twitteren tette közzé, hogy a francia kormány minden erejével azon dolgozik, hogy helyreállítsa az államháztartást. A miniszter bejegyzése alapján a francia vezetés stratégiája a növekedés fokozása és a kiadások mérséklése. A francia kormány 2027-re 3 százalék alatt szeretné tudni az államháztartási hiányt és további célja az államadósság csökkentése.

 

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

bruno le maire, france, gdp, national debt, public deficit