Szakértő: könnyű célponttá válhatnak a Leopard tankok

Reálisan nézve mindaz, ami jelenleg történik, Kijev öngyilkosságához vezet. Oroszország jóval erősebb Ukrajnánál – mondta Dragan Petrovic. A belgrádi Nemzetközi Politikai és Gazdasági Intézet szaktanácsadója szerint Kijev számára rossz partner az USA és Lengyelország. Ezen országok konfliktusba taszítják az ukránokat. Komoly repülőgépes támogatás nélkül kérdéses, hogy tényleg fordulatot hozhatnak-e a modern nyugati tankok a fronton – jegyezte meg.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 3. 10:45

Habár lassan itt van az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulója, még közel sem látni az összecsapások végét. Sőt, az újabb fegyverek csak tovább fokozzák a konfliktust. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folyamatosan újabb és újabb hadügyi támogatást kér a szövetségeseitől. Legutóbbi döntésükkel Kijev nyugati támogatói csúcstechnológiás harckocsikat küldenek a háborús övezetbe. Szakértők szerint azonban problémát jelenthet az ukránoknak, hogy hosszú hónapok telhetnek el, mire az említett tankok megérkeznek, ráadásul a személyzetet is ki kell képezni azok irányítására.

A két fél viszonyáról és a háború további várható eseményeiről nyilatkozott a Kurir Televíziónak Dragan Petrovic. A belgrádi Nemzetközi Politikai és Gazdasági Intézet szaktanácsadója a műsorban egyértelműen fogalmazott. Szerinte Ukrajna jelenleg egy nagyon kilátástalan helyzetben van.

“Valójában mindaz, ami most történik, Ukrajna öngyilkosságához vezet, mert Oroszország jóval erősebb nála”

– fogalmazott Dragan Petrovic.

Mint a szakértő fogalmazott: Ukrajna tavasszal igyekszik egy offenzívát indítani, ehhez viszont tankokra és repülőgépekre van szüksége – szögezte le Petrovic. Hozzátette: a sikeres akcióhoz a szárazföldi egységek mellett repülők is kellenének. Ukrajna éppen ezért többször is sürgette nyugati szövetségeseit, hogy biztosítsanak modern repülőgépeket, mondván, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megtörjék Vlagyimir Putyin orosz elnök haderejének légi fölényét.

Washington, London és Berlin egyelőre azonban elzárkóznak attól, hogy vadászrepülőket biztosítsanak az ukránoknak. Rishi Sunak brit miniszterelnök azzal indokolta a döntését, hogy nem lenne praktikus a kiképzési idő hossza miatt modern harci repülőgépeket adni Kijevnek – írja az LBC.

„Az Egyesült Királyság Typhoon és F-35 vadászrepülőgépei rendkívül kifinomultak, és hónapokig tartana, mire megtanulnák azokat vezetni”

– mondta a kormányfő szóvivője.

Szakértő: lőszerhiány is sújtja az ukránokat

Így tehát egyelőre maradnak a harckocsik, de a belgrádi Nemzetközi Politikai és Gazdasági Intézet szaktanácsadója szerint még így is kérdéses, hogy a Leopard tankok tényleg fordíthatnak-e a háborús helyzeten. Erre utal szerinte az is, hogy az ukránok már repülőket kérnek.

Hozzátette: az oroszok eddig jórészt elavult fegyvereket használtak, és csak mostanában kezdték bevetni az újabb típusú harckocsijaikat.

„A számítógépes rendszerrel felszerelt Armata tankjaikat eddig gyakorlatilag nem is küldték harcba. A Leopard és az Abrams tankok 50 százalékkal nehezebbek, mint az oroszok legmodernebb harckocsijai. Ez látszólag előnyt jelenthet, de ez egyben könnyebb célponttá is teszi őket. Nagy kérdés, hogy ezek a nyugati tankok, főként a Leopard 2-esek, amelyek a legjobbak, tudnak-e valamin is komolyan változtatni. Éppen ezért logikus az ukránok kérése, hogy repülőket is adjanak nekik”

– értékelte a helyzetet Petrovic.

A szakértő kiemelte: Kijev számára a legnagyobb problémát jelenleg a lőszerhiány okozza.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

abrams, armata, Dragan Petrovic, leopard 2, Sunak, tank, ukraine, volodimir zelensky