Szemétteleppé változott a pályaudvar környéke a migránsok és a hajléktalanok miatt

A pályaudvar közelében található tér az illegális bevándorlóknak és a hajléktalanoknak köszönhetően egyre inkább egy szeméttelepre hasonlít, ahol a migránsok illegálisan kereskednek.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 21. 13:03

A nápolyi Vasto és a Piazza Garibaldi téren a központi pályaudvar közelében egyre több problémával szembesülnek a környéken élők és a vállalkozók. A felhívások és tüntetések ellenére azonban az évek során kevés változás történt.

A környéken uralkodó állapotokról Michele Onorato, az Afida (a környezetromlást fotózó és azonosító egyesület) osztott meg felvételeket. A videó tanulsága szerint a tér központi része egyfajta szabadtéri szállóvá változott, ahol több száz szétszórt ruhaneműt lehet látni, és ami éjszakai szállásként szolgál több tucat hajléktalannak.

„Azért készítettem a videót, mert rémesnek találtam az utcán szétszórt szemetet és ruhákat. Ez szégyen. Az intézményeknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a Piazza Garibaldira, mivel ez a város legfontosabb tere, az első terület, amelyet a turisták látnak, amint megérkeznek Nápolyba. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mi történik este a szemétpiacokon” – tette hozzá az Afida koordinátora, hangsúlyozva, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a munkából.

Antonio Ferrieri, a Garibaldi bevásárlóközpont elnöke és két cukrászda tulajdonosa a környéken, bevallotta, hogy sajnálja ami a köztereken történik. „50 éve élek itt. Naponta szenvedünk az agressziótól. Ez egy senki földje, egy tér, amelyet rémes, kezelhetetlen emberek foglalnak el, akik maguk is a helyi bűnözés áldozatai. Nemcsak a hajléktalanok jelentenek problémát, hanem a szabályokat be nem tartó bevándorlók is. Az unión kívülről érkezettek vannak többségben a téren. Mostanra ez az ő környékükké vált” .

Adelaide Dario, a Vasto városrész tanácsának elnöke kifejtette, hogy „a jelen helyzet miatt leginkább a boltosok szenvednek, köztük sok olyan fiatalt lehet találni, akik pénzt fektettek a helyi panziókba és nyaralókba”. Dario rámutatott, hogy a gyerekek nem élvezhetik a közterületeket és a körhintákat a Piazza Garibaldin, mert emberek alszanak rajtuk. A gyerekeknek épített kisházakat pedig piszoárként használják a téren lakók. „Nappal és este a legnehezebb a helyzet. Amikor lemegy a nap, megjelennek a szemétpiacok, ahol hamisított és kétes eredetű, sokszor lopott árukat árulnak” – tette hozzá Dario.

NAGYVILÁG

Címkék:

italy, napoli