Szerbia kitart az önálló politikája mellett – hamarosan Orbán-Vucic találkozó is lesz

Szerbia kitart az önálló politikája mellett – hamarosan Orbán-Vucic találkozó is lesz

A szerb elnök nem harcol sem Putyinért, sem Bidenért, csakis Szerbiáért és a szerb népért. Ezt mondta egy gyáravatót követően Aleksandar Vucic. Az államfő megjegyezte, egyre inkább nő a nyugati nyomás az országon, hogy vezessen be szankciókat Moszkvával szemben, de Belgrád 210 napja kitart a saját politikája mellett.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 28. 14:54

Orbán Viktorral is találkozik a szerb elnök

Napok óta arról cikkezik a szerb sajtó, hogy Szerbia válaszút elé érkezett. Az ország nem folytathatja a politikáját, miszerint uniós tagjelöltként az Európai Unió tagja akar lenni, ugyanakkor nem hajlandó szankciókat bevezetni Oroszország ellen. Korábban arról szóltak a hírek, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök ennek a hétnek az elején beszédet intéz a néphez, amelyben tájékoztatja a lakosságot az ország előtt álló kihívásokról, illetve azokról a döntésekről, amelyekről mindenkit érintenek a balkáni államban. A beszéd egyelőre elmarad, vagyis inkább későbbre tolódik. A mostani információk szerint Vucic október 8-án szól majd a lakosokhoz. Addig is szerdán egy gyáravatón vett részt, majd a sajtó kérdéseire is válaszolt.

Korábbi felvétel

“Péntektől kezdve egy sor fontos találkozóm lesz. Először is európai parlamenti képviselők érkeznek hozzánk, majd jön a német különmegbízott. Szombaton Bulgáriába megyek, ahol Ursula von der Leyennel lesz egy találkozó. Tárgyalni fogok Orbán Viktorral is, ennek részleteiről is október 8-án számolok majd be. Meglátjuk mi történik a Tanáccsal és Koszovóval. Ez kiderül október 4-én, s 5-én. Október 6-án pedig az Európai Politikai Közösség találkozójára kerül sor. Hetedikén pedig 1,2 vagy 3 gyárat is avatunk. Ezek megnyitása egyéves megfeszített munka eredménye” – üzente Vucic.

Kiderülnek az energiatakarékossági intézkedések

Október 8-án azonban nem csak a külpolitikai témák kerülnek napirendre. Aleksandar Vucic akkor a tervek szerint részletesen beszámol arról is, hogy az államvezetés milyen lépéseket tesz a háború és a szankciók okozta válság kezelésére.

“Akkor elmondjuk, hogy milyen döntéseket és intézkedéseket hozunk az energiaválsággal, az élelmiszerellátással kapcsolatban. Az emberek azt is megtudják, hogy mekkora lesz a fizetés a közszférában, s hogy milyen intézkedéseket hozunk meg, hogy takarékoskodjunk az energiával” – közölte az államfő.

A szerbiai ellenzék egyes képviselői szerint eljött az ideje, hogy az ország büntetőintézkedéseket vezessen be Moszkvával szemben. Dragan Dilas, a Szabadság és Igazságosság Párt vezetője szerint nem lehet tovább halogatni a döntést, lépni kell. Dilas korábban a Demokrata Párt tagja volt, s Belgrád polgármestereként is tevékenykedett.

“Ez az ő politikája, erre nem tudok mit válaszolni. Április 3-án (a szerbiai választások napján) még azt mondták, hogy én leszek az, aki szankciókat vezet be Oroszország ellen. A politikánk stabil lábakon áll. Megértem őket, mint ahogyan másokat is, akik kifejeznék véleményüket. Senki nem várta, hogy ilyen sokáig kitartunk a stabil politikánk mellett” – szögezte le a szerb elnök.

Aleksandar Vucic megjegyezte: 210 napja kitartanak a döntésük mellett, hogy nem vezettek be szankciókat az oroszok ellen.

“Nem harcolok sem Putyinért, sem Bidenért, csakis Szerbiáért, ezért az országért. Abszolút nem érdekelnek a külföldi vezetők” – húzta alá a szerb államfő. Vucic azonban megjegyezte: az országra irányuló nemzetközi nyomás egyre csak nő majd.

A köztársasági elnök újságírói kérdésre megismételte Belgrád álláspontját. Szerbia nem ismeri el az ukrán területeken tartott népszavazások eredményeit.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

sanction, serbia, vucic