Magyar külügyminiszter: Ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és Soros befejezze a migráció biztatását

Magyar külügyminiszter: Ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és Soros befejezze a migráció biztatását

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint kettős nyomásnak van kitéve Magyarország. Keletről az Ukrajna felől érkező menekülteknek segítenek, délről pedig megállítják az illegális bevándorlást. Eközben Brüsszel visszatartja a Budapestnek járó pénzt.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 4. 12:33

Újabb veszélyességi szintet lépett a migráció

Szerbiában találkozott a magyar külgazdasági és külügyminiszter és szerb kollégája. Szijjártó Péter és Nikola Selaković Szabadkán kétoldali megbeszéléseket folytattak, majd a két ország közötti közúti, vasúti és vízügyi határforgalomról szóló megállapodás módosításáról írtak alá szerződést. Az aláírást követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta: kritikus időszakban találkoztak, amikor Európa drámai kihívásokkal néz szembe.

kép: Facebook

“Az Ukrajnában zajló háború, és az arra adott uniós válaszok miatt háborús infláció van, fokozódik a keletről érkező menekültválság, s erősödik a migrációs nyomás délen. Magyarország kettő nyomással néz szembe”

– tette hozzá a tárcavezető.

Szijjártó Péter leszögezte: Ukrajna felől naponta több mint 10 ezer menekült érkezik, eddig összesen 820 ezer segélykérőről gondoskodtak a magyar hatóságok. Emellett a szerb-magyar határon az év eleje óta több mint 110 ezer illegális bevándorlót állítottak meg a magyar rendőrök. Mint fogalmazott: újabb veszélyességi szintre lépett a migráció, a bevándorlók most már felfegyverkeztek, s egyre agresszívebbek. Az hogy átléphetik a határt, az nem emberi jogi kérdés, hanem biztonsági – közölte.

A magyar külgazdasági miniszter aláhúzta:

azoknak, akik lövöldöznek nincs joguk arra, hogy belépjenek Magyarország területére. Senkinek nincs joga, hogy 2 békés és biztonságos ország határát megsértse. Az Ukrajnában zajló háború miatt egyre nagyobb éhínség fenyegeti a világot, emiatt egyre nagyobb lesz a migrációs nyomás

– figyelmeztetett a tárcavezető. Hozzátette:

ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és Soros György NGO-i befejezzék a migráció biztatását. Arra kérjük Brüsszelt, hogy álljon le ezzel – tette hozzá Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: a felelősség az elvesztett emberéletekért azokat terheli, akik támogatják a migrációt.

A magyar miniszter kiemelte: Magyarországra nem jöhet senki, de Szerbiába se jöjjön senki, mert onnan nem fog tudni tovább menni. A szerbek is védik a déli határaikat, ebben pedig Magyarország segít nekik. S míg Magyarország teljesíti a kötelezettségeit, azaz Ukrajna felől segítséget nyújt a bajbajutottaknak, délről pedig megakadályozza az illegális bevándorlást Brüsszel zsarolásként visszatartja a magyarok pénzét – nyilatkozta Szijjártó.

Megduplázódott a kereskedelmi forgalom a szerbek és a magyarok között

A gazdaságról szólva a miniszter elmondta: az év első 4 hónapjában 117 százalékos árucsere-forgalom növekedés volt Szerbia és Magyarország között az elmúlt év ezen időszakához képest. Több közös beruházást is végrehajt a szerb és a magyar kormány. Ezek közül a legnagyobb infrastrukturális beruházás a Belgrád és Budapest közti gyorsvasút építése, amely most már Magyarországon is a megvalósítás fázisába jutott, ezért a teherforgalmat Röszkére terelik át.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy egész Európa energiaellátási gondokkal néz szembe. Magyarország és Szerbia viszont a Déli Áramlaton keresztül is orosz földgázhoz tud jutni. Napi szinten a Magyarországra érkező gáz több mint fele már délről érkezik.

Csökkenhet a várakozási idő a szerb-magyar határokon?

Nikola Selaković a közös sajtótájékoztatón kiemelte, az elmúlt 18 hónapban 9 alkalommal találkozott a magyar külügyminiszterrel. Ez is azt jelzi, hogy milyen jó a kapcsolat a két állam között. Ez Aleksandar Vučić szerb államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes barátságának is köszönhető, illetve annak, hogy példanélküli a viszony Belgrád és Budapest között. Ezt a kapcsolat pecsételte meg az a stratégiai partnerségi megállapodás, amelyet a két ország kötött egymással. A most aláírt szerződésekről szólva a szerb külügyminiszter kiemelte: ennek köszönhetően remélhetően csökkeni fog a várakozási idő a határátkelőhelyeken.

A szerb tárcavezető beszédében köszönetet mondott Magyarország kormányának és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, illetve Szijjártó Péter külügyminiszternek, amiért egyedüliként az EU-ban kiállnak Szerbia uniós csatlakozása mellett, s csak pozitívan szólnak Belgrád törekvéseiről.

 

 

 

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

geroge soros, péter szijjártó, serbian