Tarthatatlan állapotok Doverben, lengyel orvosok segítenek

"Öt napja nem fürödtem" és "a terhes feleségemet viszem a kocsimban". Ehhez hasonló interjúk járják be az internetet, miután még mindig folyik a Dovernél rekedt több mint tízezer kamion tesztelése. A lengyel hadsereg saját orvosait küldte a helyszínre, hogy felgyorsítsa a folyamatot.

HOT NAGYVILÁG 2020. DECEMBER 25. 15:17

Szentestén is túl vagyunk, de még mindig több ezer kamion vár arra, hogy átengedjék a brit határon. A tesztelések rendkívül lassan folynak és esélyes, hogy újév napjáig sem érnek véget.

„A buszban ülök a terhes feleségemmel”, fogalmazott az SVT stábjának egy férfi Dovernél. Hozzátette, nincs megfelelő ellátás és személy szerint már öt napja nem tudott fürdeni. A friss jelentések szerint az utóbbi napokban is csak növekedett a sor és jelenleg tízezer kamion és utasai várnak arra, hogy egyesével leteszteljék őket, mielőtt megnyitnák előttük a határokat. A hatósági kapacitások korlátozottak ezért a brit hatóságok nemzetközi segítségre is számíthatnak.

Lengyelország saját orvosait szállíttatta a helyszínre, hogy a lengyel sofőrök gyors hazajutását biztosítani lehessen. A repülőgép csütörtökön szállt le a londoni Gatwick repülőtéren, ahonnan a nagykövetség munkatársai szállítják le őket Doverig. Az előzetes becslések szerint nagyjából napi ötezer embert akartak letesztelni.

Pénteken a lengyel katonaság 60 további felcsert küldött a helyszínre, hogy leváltsák a csütörtök óta dolgozó 37 orvosból, nővérekből és mentőápolókból álló csapatot. Az este folyamán 1 260 tesztet végeztek el.

Mariusz Balczak honvédelmi minszter Twitterén arról is beszámolt, hogy a katonaorvosok a tesztek mellett élelmet és ivóvizet is szállítanak majd a tesztelésre várók számára.

A torlódást Franciaország azon döntése okozta, hogy a mutálódott koronavírus variáns miatt 48 órára lezárta a brit-francia országközi közlekedést, ezzel számtalan kamionsofőrt a brit oldalon a csatorna doveri felén rekesztve.

HOT NAGYVILÁG

Címkék:

corona, dover, medic, poland, uk