Tisztelet a hősöknek, szégyen a cserbenhagyókon

„Hiába harsogta a sajtószabadság ikonja, a Szabad Európa Rádió a magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake newsát, hogy mindjárt itt a segítség, ma már tudjuk a fájdalmas igazságot: senki nem jött segíteni, cserben hagytak minket” – írta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán, az 1956-os magyar forradalomra emlékező ünnep alkalmából.

NAGYVILÁG 2021. OKTÓBER 23. 11:50

Hatvanöt évvel ezelőtt a magyarok hősként szálltak szembe a kommunista diktatúra elképesztő túlerejével. A küzdelem tétje a szabadság volt. Mi, magyarok akkor is a szabad világhoz akartunk tartozni – idézte fel közösségi oldalán az 1956-os magyarországi forradalom 65. évfordulóján Szijjártó Péter. Hozzátette: ez a szabad világ azonban cserben hagyta a magyarokat. „Hiába harsogta a sajtószabadság ikonja, a Szabad Európa Rádió a magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake news-át, hogy mindjárt itt a segítség, ma már tudjuk a fájdalmas igazságot: senki nem jött segíteni, cserben hagytak minket…” – írta a külügyminiszter.

A szabadságharcot a magyarok így elvesztették, s azzal együtt a következő több mint három évtized szabadságát is – hangsúlyozta. „Elvesztettünk tíz- és százezreket: azokat, akik hősi halált haltak, azokat, akiket örök életükre megnyomorítottak, azokat, akik menekülni kényszerültek és azokat is, akik nem térhettek haza”.

Szijjártó szerint sok olyan nemzeti hős is erre a sorsra jutott, aki sportolóként szerzett dicsőséget és örömet a magyar nemzetnek a nehéz és szomorú években. „Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok húztak szerelést távoli tájakon, de akárhol is versenyeztek, büszkék maradtak magyarságukra. Góljaik, győzelmeik pillanatnyi felüdülést és reményt adtak az itthoniaknak. Már amennyiben persze tudomást szerezhettek róla…”

A külügyminiszter ezzel zárta bejegyzését:

„Tisztelet a hősöknek, szégyen a cserbenhagyókon, éljen a szabad Magyarország!”