Több száz bankautomatát robbantottak fel tavaly a migránsok

Többnyire marokkói migránsokból álló bandák 2022-ben közel ötszáz bankautomatát robbantottak fel az országban.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 17. 13:26

A többnyire marokkói migránsokból álló szervezett bűnbandák több módszert is használnak a pénzszerzéshez. A kormányzati statisztikák szerint például 2022-ben közel ötszáz bankautomatát robbantottak fel, hogy a benne lévő pénzt elrabolják.

A készpénz továbbra is népszerű a németek körében, és ennek a keresletnek a kielégítésére a bankok közel százezer ATM-et üzemeltetnek az ország egész területén. A gépekben pedig rendszeresen 50 000 és 100 000 euró közötti összegek vannak. A bűnbandák ezt kihasználják, és hajlandók szélsőséges módszereket alkalmazni, hogy hozzáférjenek ehhez a pénzhez. Ezek a migráns bandák a rendőrség szerint is brutálisan és kegyetlenül járnak el, és emberéleteket veszélyeztetnek a robbantások során.

Sőt, ezek a migránsbandák olyan erős robbanóanyagot használnak, amivel akár egy egész épületet is meg lehet semmisíteni. A rendőrség szerint a németek előtt álló veszély példátlan, mivel sok ilyen bank lakóépületben található.

A hatóságok szerint a bandák Németország nyugati részén a legaktívabbak, a legnépesebb tartományokban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, valamint Alsó-Szászországban találhatók a legnépszerűbb célpontok. A bandák számára ezek a régiók azért is előnyösek, mert közel vannak Franciaországhoz és Hollandiához, így az elkövetők könnyen ki tudják vinni a lopott pénzt az országból, és el tudják juttatni a csoportok központjába, ami sok esetben a két ország valamelyikében található. Emellett a bandák a gyors menekülés érdekében általában a főbb autópályák közelében található bankokat veszik célba.

NAGYVILÁG

Címkék:

bank robbery, germany, migrants