Több száz ember válik munkanélkülivé az energiaválság és a környezetpolitika miatt

A vállalat a saját bevallása szerint azért zárja be a gyárait, mert az import acél sokkal olcsóbb, ugyanis a külföldről behozott termékekre nem vonatkoznak olyan szigorú környezetvédelmi előírások.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 17. 07:31

Az angliai és walesi Liberty Steel acélgyártó vállalt nem rég jelentette be, hogy kénytelen lesz 440 dolgozót elbocsátani, ugyanis a növekvő energiaárak és a szigorú környezetvédelmi szabályozások miatt arra kényszerülnek, hogy leállítsák az acélgyártást a Newportban, Tredegarban és West Bromwichban lévő üzemeikben. A Rotherham városában található elektromos kemencéjű üzemben pedig átmenetileg csökkenteni fogja a vállalat a termelést, amíg a versenyképtelen működési feltételek fennállnak.

Néhány alapanyag-termék előállítása az üzemekben rövid távon lehetetlenné, gazdaságtalanná vált a magas energiaköltségek és az import miatt, amely olyan országokból érkezik, ahol jóval lazábbak a környezetvédelmi szabályozások – áll a vállalat közleményében.

A Liberty Steel, amely az indiai származású mágnás, Sanjeev Gupta tulajdonában van, speciális acélt termel olyan repülőgépgyártó vállalatok számára, mint a sugárhajtóműveket gyártó Rolls-Royce, és a polgári- és katonai repülőgépgyártó BAE Systems.

A The Times szerint a brit acélipari vállalatoknak akár 60 százalékkal is többet kell fizetnie az energiáért és szén-dioxid-kibocsátásért, mint a németországi vagy franciaországi vállalatoknak. Ez pedig egyesek szerint ahhoz vezethet, hogy középtávon Nagy-Britanniában rengeteg munkahely szűnhet meg az acéliparban.

Alun Davies, a Community nevű acélmunkás-szakszervezet országos tisztségviselője elmondta, hogy a szakszervezetek kezdetben támogatták Liberty Steel vállalat üzleti tervét, miután a szakszervezeti szakértők független küldötteinek olyan terveket mutattak be, amely jelentős beruházásokat, és az acéltermelés felfuttatását tartalmazták, de szó sem volt bennük a gyárak bezárásáról, vagy a termelés csökkentéséről. „Ezek kihívásokkal teli idők minden acélgyártó számára, de a vállalat döntése, hogy megváltoztatja a terveket, amelyekre a támogatásunkat alapoztuk, és egy olyan stratégiát jelent be, amely láthatóan kapacitáscsökkentésen és elbocsátásokon alapul” – mondta Davies.

Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője kijelentette, hogy a munkahelyek megszűnése aggasztó. „Nyilvánvalóan ez aggasztó a Liberty Steel dolgozói számára. Elkötelezettek vagyunk a brit acélipar fenntartható jövőjének biztosítása mellett. Ennek érdekében szorosan együtt kívánunk működni az iparág képviselőivel”.

A brit kormány eredetileg rezsitámogatást ígért a vállalkozásoknak, de a hét elején a kormány meggondolta magát azt állítva, hogy a támogatás jelenlegi szintje egyszerűen fenntarthatatlan. Jeremy Hunt, az államkincstár kancellárja ragaszkodott ahhoz, hogy az energiaárak csökkennek, és mostanra visszatértek az ukrajnai invázió előtti szintre, ezért indokolatlanná vált a támogatás.

A jelenlegi energiaválság más, Nagy-Britannián kívüli országokban is komoly nehézségeket okoz az ipar számára.

„A dezindusztrializáció veszélyét nem lehet elvitatni.

Mi a németországi telephelyen már elérhetünk egy olyan pontot, amely erősen negatívan hat a vállalkozói hajlandóságra ebben az országban.” – figyelmeztetett Nikolas Stihl, a Stihl láncfűrészgyártó vállalat vezetője.

Azt Robert Habeck német gazdasági miniszter is elismerte, hogy az energiaköltségek drasztikus emelkedése miatt számos ipari vállalat kénytelen lehet ideiglenesen bezárni. „El tudom képzelni, hogy bizonyos iparágak egyszerűen leállítják a termelést, hogy ne váljanak fizetésképtelenné” – mondta Habeck.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, industry, united kingdom