Több száz fős tömeg követelte a főpolgármester lemondását – videó

Több száz fős tömeg követelte a főpolgármester lemondását – videó

A tiltakozók szerint Párizs szocialista főpolgármestere alkalmatlan a feladatára, ezért a távozását sürgetik. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb a káosz és a szemét a francia fővárosban, de a bűnözés is megnövekedett.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 28. 09:31

Nagyszabású akcióra szánta el magát a 2021-ben alakult Saccage Paris (lepusztult Párizs) nevű kollektíva. Több mint egy éves online tevékenység után ugyanis az utcára vonultak, hogy felhívják a figyelmet a francia fővárosban uralkodó áldatlan higiéniai állapotokra. A kollektíva szervezésében mintegy 200-250 ember gyűlt össze a városháza épülete előtti téren, azt kifogásolva, hogy Párizs egyre koszosabb és a város irányítása is egyre rosszabb.

A kollektíva felhívta arra a figyelmet, hogy Párizs baloldali vezetésének következményeként az elmúlt évek során fokozatosan egyre koszosabbá és élhetetlenebbé vált a város, ezért petíciót indítottak, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a prefektus helyezze gyámság alá a várost.

A tüntetők lemondása szólították fel a szocialista főpolgármestert, Anne Hidalgot, Twitter-bejegyzésükben arra is rámutattak, hogy a főpolgármesternek már nincs legitimitása, miután a köztársasági elnökválasztáson mindössze 2,17 százalékot ért el, ami azt jelenti, hogy egy millió emberből csupán 23 ezren szavaztak rá.

A francia fővárosban áldatlan állapotok uralkodnak: a kosz, a drogosok és a bűnözés már jó ideje sajtótéma. A CNews hírportál 2020 februárjában készített egy riportot arról, hogy az egyik legnépszerűbb párizsi látványosság, az Eiffel-torony környékén rendkívüli módon elszaporodtak a patkányok.

Aurélien Véron republikánus politikus a Twitteren tett közzé egy felvételt, melyen a főváros utcáin hemzsegő patkányok láthatók, azzal a megjegyzéssel, hogy a városvezetés jobban bánik a kártékony állatokkal, mint a párizsi lakosokkal.

A francia fővárost ellepő kosszal és szeméttel, valamint az egyre rosszabb állapotban lévő középületekkel összefüggésben lévő #SaccageParis a nyolcadik leggyakrabban használt hashtag volt 2021-ben, ebből is látszik, hogy a lakosságot rendkívüli módon foglalkoztatja és aggasztja a Párizst ellepő szemét.

Nagy felháborodást keltett, amikor a főpolgármester, Anne Hidalgo egy, a 60-as években készült dokumentumfilm kapcsán azt írta a Twitteren, hogy a régi időkről van szó.

A riportban megszólaló fővárosi lakosok arra panaszkodtak, hogy rendkívül nagy a kosz Párizsban, olyannyira, hogy néhol már szinte lépni sem lehet a kutyapiszoktól.

 

Sokak szerint nem sok hiányzik ahhoz, hogy Párizs elérje a 60-as években tapasztalt higiéniai mélypontot, ám nem a szemét az egyetlen probléma a városban. Hónapok óta drogosok keserítik meg a 19. kerület lakóinak életét, a környék Jardin d’Eole nevű közparkját és a közelben lévő Stalingrad nevű metróállomás környékét ugyanis ellepték a kábítószerkereskedők és klienseik, akik miatt a helybeliek már az utcára sem nagyon mernek kimenni.

Szintén egyre nagyobb problémát jelent a francia fővárosban, hogy a koronavírus miatti korlátozások feloldásával párhuzamosan nem csak a turisták tértek vissza Párizsba, hanem a bűnözés is. Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, a főbb látnivalók környékét ellepték a magukat kiskorúnak mondó migráns tolvajok és csalók és illegális árusok.

A hétvégi tüntetésen részt vett több politikus is, köztük a 6. kerület polgármestere, a republikánus Jean-Pierre Lecoq, aki szerint 200-300 ember tüntetése kezdetnek nem rossz, de nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a városvezetésre, írja a történtekről beszámoló Le Parisien.

Párizs 7. kerületének polgármestere, Rachida Dati azt írta a Twitteren, hogy jelenleg Párizs az a része az országnak, ahol a legtöbb bűncselekmény történik és ezt a fővárosi lakosok és a turisták szenvedik meg. Dati azt firtatta a közösségi oldalon, hogy vajon mi akadályozza meg Anne Hidalgot abban, hogy felfegyverezze a városi rendőrséget és garantálja minden párizsi lakos biztonságát.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

anne hidalgo, crack, dirtiness, france, insecurity, paris, rats