Több száz munkahelyet számolhatnak fel a mesterséges intelligenciának köszönhetően

300 millió munkahelyet veszélyeztet a mesterséges intelligencia a kutatások szerint. A közgazdászok azt állították, hogy az adminisztratív munkakörökben dolgozók a leginkább érintettek.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 3. 13:14

A Goldman Sachs befektetési társaság jelentése szerint a mesterséges intelligencia (AI) 300 millió teljes munkaidős álláshelynek megfelelő munkahelyet válthat ki belátható időn belül. Az Egyesült Államokban és Európában a munkafeladatok negyedét válthatja ki, de új munkahelyeket és termelékenységi fellendülést is jelenthet, emellett pedig 7 százalékkal növelheti a globálisan előállított áruk és szolgáltatások éves összértékét.

A jelentés megjegyzi, hogy a mesterséges intelligencia hatása az egyes ágazatokban eltérő lesz. Míg az adminisztrációs és a jogi szakmákban a feladatok 46 százaléka automatizálható, addig az építőiparban csak 6 százalék, a karbantartással kapcsolatos feladatok esetében pedig 4 százalék.

A BBC News korábban már beszámolt arról, hogy egyes művészek is attól tartanak, hogy a mesterséges intelligenciával működő képgenerátorok árthatnak a foglalkoztatási kilátásaiknak.

„Az egyetlen dolog, amiben biztos vagyok, hogy nem lehet tudni, pontosan hány munkahelyet fog helyettesíteni a generatív AI” – mondta Carl Benedikt Frey, az Oxfordi Egyetem Oxford Martin Schooljának, igazgatója a BBC-nek.

„A ChatGPT például azt teszi, hogy egyre több átlagos íráskészséggel rendelkező ember számára teszi lehetővé, hogy esszéket és cikkeket készítsen. Az újságíróknak tehát nagyobb versenyben kell majd helytállniuk, ami a bérek csökkenését eredményezné. Gondoljunk csak a GPS-technológia és az Uberhez hasonló platformok bevezetésére. Hirtelen London összes utcájának ismerete sokkal kevesebbet ért, és így a hivatalban lévő sofőröknek nagymértékű bércsökkenést kellett elszenvedniük. A következő néhány évben a generatív mesterséges intelligencia valószínűleg hasonló hatással lesz a kreatív feladatok szélesebb körére” – tette hozzá.

NAGYVILÁG

Címkék:

workers, workplace