Több tízezer állat pusztult el az amerikai vonatszerencsétlenség következtében

Az újabb információk szerint a veszélyes anyagokat szállító vonat kisiklása következtében a vízbe jutó mérgező anyagoknak köszönhetően több mint 40 ezer vízi élőlény pusztult el a baleset helyszínének közelében található vizekben.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 4. 16:42

Az ohiói természeti erőforrások minisztériumának adatai szerint a február 3-i vonatszerencsétlenség következtében elhunyt vízi élőlények mindegyike a baleset helyszínének 5 mérföldes (8 km-es) körzetében halt meg.

Mary Mertz, a minisztérium (ODNR) vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 43 700 elhullott állat mindegyike vízi faj volt, emellett pedig kijelentette, hogy egyenlőre nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy szárazföldi állatokat ölt volna meg a vonat szerencsétlenség során kiszabadult vegyi anyagok valamelyike.

„Mivel a vegyi anyagokat sikerült időben megfékezni, nem láttuk további jelét annak, hogy a vízi élővilág tovább károsodott volna” – mondta a miniszter aki hozzátette, hogy az összes haláleset közvetlenül a baleset után történt.

Egy Washingtonban tartott sajtótájékoztatón Jennifer Homendy, az Amerikai Közlekedésbiztonsági Ügynökség (NTSB) elnöke azt állította, hogy a baleset 100 százalékban megelőzhető volt. „A dolgokat balesetnek nevezzük, pedig szó sincs balesetről. Minden egyes esemény, amelyet vizsgálunk, megelőzhető lett volna”.

Homendy asszony emellett kifejtette, hogy a vonatszerencsétlenséggel kapcsolatos végleges jelentés elkészítése 12-18 hónapot vesz majd igénybe.

A kisiklás helyszínén keletkezett tüzet február 5-re sikerült megfékezni, majd pedig a hatóságok közlése szerint az öt vagonban ragadt 437 500 liter vinil-kloridot a robbanásveszély miatt elkezdték ellenőrzött módon elégetni, aminek köszönhetően hatalmas fekete füstfelhőt terjengett Kelet-Palesztina felett.

A CNN-nek nemrég nyilatkozatot adó Alan Shaw vezérigazgató elmondta, hogy a vállalat már 6,5 millió dollárt fizetett a helyszín közelében élő lakosoknak.

NAGYVILÁG

Címkék:

train accident, united states of america, water pollution