Történelmi csúcsponton az üzemanyag ára Franciaországban – videó

Történelmi csúcsponton az üzemanyag ára Franciaországban – videó

A kormány által alkalmazott árengedmény ellenére is rekordmértékben megugrott az országban az üzemanyagár, a 95-ös ólommentes benzin még soha nem került ennyibe. Szakértők szerint az árak további emelkedésére kell számítani.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 9. 14:11

Franciaországban az elmúlt napokban meredek emelkedésbe kezdett az üzemanyagár, különösképp a 95-ös ólommentes benzin drágult meg, melynek ára a legutóbb közzétett adatok szerint átlépte a 2 eurós lélektani határt.

Az Ökológiai Átmeneti Minisztérium által közzétett legfrissebb adatok szerint a múlt héten literenként 13,3 eurócenttel nőtt az országban a leggyakrabban használt üzemanyag, a gázolaj ára, az ólommentes 95 E10 benzin pedig még ennél is nagyobb mértékben, literenként 13,7 centtel drágult, átlépve ezzel a szimbolikus, literenkénti 2 eurós árat. A történtekről beszámoló BFMTV cikke kitér rá, hogy a durva drágulás annak ellenére történt, hogy a francia kormány 18 centes literenkénti engedménnyel segíti a fogyasztókat minden egyes tankolásnál. A rendeletet április 1-vel léptették életbe és eredetileg 4 hétig maradt volna érvényben, de időközben a kormány kitolta a határidőt július 31-ig, a Le Monde nevű lap pedig arról számolt be, hogy Emmanuel Macron államfő bejelentése alapján augusztusig megmarad a tankolást segítő állami kedvezmény.

A TF1 által készített riportból kiderül, hogy a lakosság szkeptikus az árak alakulását illetően és elmondásuk alapján nem segít rajtuk a kormány árcsökkentése. A TF1 által megkérdezett szakértők szerint az árak további emelkedésére lehet számítani, előrejelzések alapján júliusra 50 liter üzemanyagért akár 110 eurót is elkérhetnek majd a benzinkutakon.

 

Az Ökológiai Átmeneti Minisztérium által publikált grafikonból az is kiderül, hogy mind a gázolaj, mind az ólommentes benzin 2022 márciusában lépte át először a literenkénti 2 eurós árat, amikor a gázolaj 2,14 euróba, a 95-ös ólommentes benzin pedig literenként 2,028 euróba került. Utóbbi most meghaladta a valaha volt legmagasabb árát, ugyanis a minisztérium adatai szerint a május 30-i héten 2,066 euróra ugrott az ára, a gázolaj azonban egyelőre megmaradt 2 euró alatt, jelenleg 1,961 euróba kerül. A franciaországi üzemanyagárak emelkedése különösen a 2021 szeptemberében érvényben lévő árakhoz viszonyítva szembetűnő, akkor ugyanis az ólommentes benzin 1,543 euróba került, a gázolaj ára pedig 1,429 euró volt.

A Le Monde cikkében az áll, hogy

a franciaországi üzemanyagárak emelkedését az orosz-ukrán háború is befolyásolja, az Európai Unió által meghirdetett embargó hírére tovább nőtt a drágulás.

További kedvezőtlen tényező az utóbbi időben elszabadult infláció, melyen a francia kormány további intézkedésekkel kíván segíteni, a Le Monde értesülései szerint további támogatásokkal kívánják segíteni a lakosságot a tanévkezdés idején azok számára, akik sokat autóznak a munkájuk miatt, jelentette be Élisabeth Borne miniszterelnök.

A megugrott üzemanyagárakra reagált az egyik legnépszerűbb jobboldali politikus, Marine Le Pen, aki azt írta a Twitteren, hogy véleménye szerint a probléma megoldására az egyetlen módszer az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése. Le Pen szerint a jelenlegi árak tarthatatlanok a franciák számára, ezért pártja a parlamentben azon lesz, hogy elérje az adócsökkentést.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, gas prices, sharp increase