Tovább gyűrűzik a kitoloncolt marokkói imám körüli botrány – videó

Tovább gyűrűzik a kitoloncolt marokkói imám körüli botrány – videó

A franciaellenes gyűlöletbeszédeket tartó prédikátorról kiderült, hogy immár másfél éve a társadalomra különösen veszélyes egyénként szerepel a hatósági nyilvántartásban, a bíróság mégis felfüggesztette az ellene elrendelt kiutasítási eljárást. Az egyik republikánus politikus új törvényjavaslattal könnyítené meg a külföldi bűnelkövetők kiutasítását, mindeközben előkerült egy kép, melyen egy szocialista polgármester kéz a kézben látható a radikális nézeteket valló és terjesztő imámmal.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 9. 11:31

Tovább bonyolódik a marokkói állampolgárságú radikális imám, Hassan Iquioussen ügye, akit a belügyminiszter július végén utasított ki Franciaországból. A férfiről ugyanis kiderült, hogy 18 hónapja úgynevezett S kartonnal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a társadalomra különösen veszélyes illetőként tartják nyilván a hatóságok.

Amint arról a V4NA korábban beszámolt, a férfi rendszeresen tartott Franciaország ellen gyűlöletbeszédeket, továbbá olyan nézeteket terjesztett több százezres követőtáborának, melyek ellentétesek a Francia Köztársaság értékeivel, a szekularizmus elvével és a nők és férfiak közötti egyenlőség elvével is, ezen kívül pedig erősen antiszemita beszédeket is tartott.

Gérald Darmanin belügyminiszter ezért július végén bejelentette, hogy kitoloncolja az országból a radikális prédikátort, az intézkedés jogszerűségét az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, az eljárásnak azonban gátat vetett a párizsi közigazgatási bíróság, ugyanis felfüggesztette a kitoloncolást azzal az indokkal, hogy az aránytalan támadást okozna a marokkói férfi magánélete és családja ellen, ami jogállamban nem elfogadható.

A történtek után a belügyminiszter bejelentette, hogy az Államtanácshoz fordul és fellebbez a bírósági határozat ellen.

A legújabb fejlemény az ügyben az, hogy kiderült, a marokkói férfit másfél hónapja a társadalomra veszélyesnek ítélték, derül ki a Le Journal du Dimanche nevű hetilap cikkéből. A férfit illegális rituális vágásért is elítélték, ami erősen rácáfol a Nupes baloldali koalíció politikusa, David Guiraud közleményében szereplő információra, mely szerint a muszlim férfi ellen előzőleg még soha nem indítottak eljárást bűncselekmény vagy vétség miatt.

A francia baloldal egyébként szemmel láthatóan cimborál a radikális iszlamista prédikátorral. A jobboldali politikus, Damien Rieu tett fel a Twitterre egy képet, melyen Hassan Iquioussen és Denain település szocialista polgármestere nyilvános helyen kéz a kézben látható.

Mindeközben reagált a témával kapcsolatban Alpes-Maritimes megye republikánus képviselője, Éric Ciotti is, aki bejelentette, hogy egy olyan törvényjavaslatot fog a parlament elé terjeszteni, ami lehetővé tenné a külföldi bűnelkövetők automatikus kitoloncolását.

Ha a törvénymódosítást jóváhagyja a parlament, akkor a továbbiakban nem kellene megvárni a bíróságok eseti döntését, azonnal ki lehetne toloncolni az országból az illetőt.

Ciotti azzal indokolta a változtatás szükségességét, hogy nem akarja megvárni, hogy a Macron-féle vezetés tíz év tétlenség után végre cselekedjen.

A történtekről beszámoló BFMTV arra is kitér, hogy a bűnelkövető külföldi állampolgárok kitoloncolásával kapcsolatban Gérald Darmanin belügyminiszter a kettős büntethetőség elvét szeretné visszaállítani, ám erre jelenleg az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem ad lehetőséget. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlata ugyanis megtiltja két vagy több büntetőjogi jellegű eljárás megindítását és két vagy több jogerős elmarasztaló büntetőítélet alkalmazását ugyanazon személlyel szemben és ugyanazon bűnesettel kapcsolatban, holott ennek eltörlése jelentősen megkönnyítené a bűnöző külföldiektől való megszabadulás folyamatát.

Az imám ügyének fejleményeivel kapcsolatban nyilatkozott a sajtónak Gérald Darmanin belügyminiszter, aki elmondta, hogy kötelessége megvédeni a franciákat, hozzátéve, hogy a szóban forgó imámnak semmi keresnivalója francia földön, mivel antiszemita megjegyzéseket tesz, megkérdőjelezi a nők és férfiak egyenjogúságát, valamint megkérdőjelezi, hogy a Franciaországban elkövetett terrortámadások népirtásnak minősülnek-e. A belügyminiszter úgy véli, hogy Hassan Iquioussen a Francia Köztársaság ellensége, márpedig a köztársaság ellenségei nem maradhatnak az országban. Arról is beszélt, hogy ha az Államtanács nem ad helyt a fellebbezésének a párizsi közigazgatási bíróság döntése ellen, akkor a parlamentben arra fognak törekedni, hogy megtalálják az eszközöket annak érdekében, hogy a külföldi állampolgárságú gyűlöletbeszédeket tartó prédikátorokat kiutasítsák az országból, ha szükséges, akár törvénymódosítással.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

automatic expulsion, france, proposed law, radical imam, s-file