Továbbra is kedvezményes áron tankolhatnak a magyar lakossági fogyasztók

Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón számolt be a legújabb kormányzati intézkedésekről.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 30. 12:55

“Elfogadva a MOL javaslatát a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos üzemanyagárat a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra és a taxikra tartja fenn” – jelentette be a magyar Miniszterelnökség minisztere. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy a 7,5 tonnát meghaladó kocsikba, a külföldi rendszámú gépjárművekbe – ahogy eddig is – és a cégek által fenntartott autókba a piaci áron tudnak tankolni a fogyasztók

A kormány döntését indokolva Gulyás Gergely elmondta: le kellett állítani a százhalombattai kőolajfinomítót, amely fedezi a magyarországi szükségletek száz százalékát. Az üzemanyagellátást így most importból és a stratégiai készletek felszabadításából biztosítják. A háború és a szankciós politika viszont lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátásban, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás. A stratégiai készlet teljes felszabadítása ezért nem lehetséges, csak egy részét sikerül feloldani, ami a hazai igények egy részének kielégítésére elegendő, a többit importból kell fedezni.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a magyar kormány azt szeretné, hogy ne alakulhasson ki gázhiány az országban. A gáztározók feltöltöttsége jelenleg ötven százalékos, ami nagyjából két hónapig, ha viszont csak a lakossági használatot nézik, akkor pedig négy hónapra elegendő – mondta. A kormány alternatív megoldásokkal szeretné elkerülni a hiányt.

Gulyás Gergely emellett megjegyezte azt is, hogy az aszály-veszélyhelyzettel kapcsolatos operatív törzs is létrejött, amiről vasárnap bővebb tájékoztatás ad Nagy István agrárminiszter.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

gergely gulyas, government, Hungary