Továbbra is súlyos szárazság fenyegeti Franciaországot

Továbbra is súlyos szárazság fenyegeti Franciaországot

A talajvizek túlnyomó része az ilyenkor megszokott szint alatt van, kilenc megye túllépte az éberségi küszöböt, két megyében pedig már krízishelyzet van, ezért itt a prefektúrák korlátozásokat léptettek életbe. A kormány átfogó vízgazdálkodási tervvel próbálja megoldani a helyzetet.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 30. 15:08

Rendkívüli aszály fenyegeti Franciaországot, a helyzet súlyosságára már március elején figyelmeztetett a Földtani és Bányászati ​​Kutatási Hivatal (BRGM), kiemelve, hogy a talajvizek 80 százaléka jóval az ilyenkor megszokott szint alatt van, a mérsékelten alacsony és a nagyon alacsony szint között. A Le Figaro ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a mostani állapot még aggasztóbb, mint a 2022-es helyzet, amikor a talajvizeknek csupán 50 százaléka volt alacsony vagy nagyon alacsony szinten.

Amint arról a V4NA korábban beszámolt, 2022 nyarán rendkívüli helyzet alakult ki Franciaországban, a súlyos csapadékhiány és a nagy hőség miatt ugyanis példátlan szárazság sújtotta az országot, ami jelentős károkat okozott.

Az idei év tehát még a tavalyinál is nehezebbnek ígérkezik, kilenc megye átlépte az éberségi küszöböt, két megyében, az ország déli részén lévő Bouches-du-Rhône és Var megyékben pedig krízishelyzetet hirdettek a hatóságok, utóbbiban a 153 településből 97-ben már vízkorlátozási intézkedéseket vezetett be a prefektus.

A rendelet értelmében tilos a gyep, a virágágyások és az egyéb zöld területek öntözése, a veteményest pedig reggel 8 és este 8 óra között nem szabad locsolni, tilos továbbá a golf- és egyéb sportpályák öntözése. Az autómosást is feltételhez kötötték, csak azok moshatják le járműveiket, akiknek a munkájához szükséges az autó, de ők is csak olyan magasnyomású eszközzel tehetik ezt meg, ami vízvisszaforgató rendszerrel rendelkezik. Magánszemélyeknek tilos az autómosás. Szintén nem engedélyezett az egy köbméternél nagyobb medencék feltöltése, és a strandok és egyéb fürdőhelyek zuhanyzóit sem szabad használni.

A krízishelyzetben lévő megyék területének bizonyos részein a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy takarékoskodjanak a vízzel, különös tekintettel az ivóvízre. Az érintett területeken csak úgynevezett elsőbbségi vízhasználat engedélyezett, ami azt jelenti, hogy csak egészségügyi, polgári biztonsági és higiéniai szempontból elengedhetetlen esetekben használhatják az ivóvizet.

A Földtani és Bányászati ​​Kutatási Hivatal felhívta rá a figyelmet, hogy az, hogy nyáron ismét súlyos aszály várható-e, az elkövetkező néhány hónapon múlik és elsősorban a csapadék mennyiségétől függ. A BRGM becslése szerint azonban a vízkészletek tavaszi helyreállítására nem sok esély van a talajvíz jelenlegi rendkívül alacsony szintje miatt.

A francia kormány is tisztában van a kialakult helyzettel, ezért Emmanuel Macron az olasz határ közelében lévő, Hautes-Alpes megyei településre, Savines-le-Lac-ba utazik, hogy ott jelentse be azt a több, mint ötven intézkedésből álló vízgazdálkodási tervet, melytől azt várják, hogy elejét veszi az aszály okozta károknak, derül ki a Le Figaro cikkéből. A lap felhívja rá a figyelmet, hogy az intézkedések a lakosság teljes egészét érintik majd, beleértve a magánszemélyeket, az egyesületeket, a cégeket és a helyi hatóságokat. A francia kormány, akárcsak 2022 őszén az energiaválság miatt, most is közös mozgósítást kíván bevezetni, melytől azt reméli, hogy sikerül elejét venniük egy súlyos vízhiánynak.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

drought, emmanuel macron, france, water plan, water restriction