Transz férfiakat biztatnak a szoptatásra, akkor is, ha épp hormonkezelést kapnak

Transz férfiakat biztatnak a szoptatásra, akkor is, ha épp hormonkezelést kapnak

Nem lehet tudni, milyen következményei lehetnek a csecsemőkre nézve, ha az anya úgy szoptatja őket, hogy közben tesztoszteron-kezelést kap.

NAGYVILÁG 2023. OKTÓBER 15. 20:57

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) egészen megdöbbentő módon külön iránymutatást készített azoknak a transznemű személyeknek, akik a nemi átmenet során épp tesztoszteron-kezelést kapnak, hogy nőből férfivá váljanak, de közben szoptatják kisbabájukat.

Bár nem lehet tudni, hogy milyen következményei vannak a csecsemőre, ha az anya úgy táplálja őket, hogy közben tesztoszteront szed, az NHS mégis arra biztatja ezen személyeket, hogy folytassák a „mellkasi táplálást”, hívta fel rá a figyelmet a Voice of Europe hírportál.

Az NHS iránymutatása óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában. Egyrészt az abszurditása miatt – hiszen nehéz elképzelni, ahogy egy magát férfinak valló nő tesztoszteron-kezelés mellett még kisbabát is szül.

Másrészt azért, mert aggodalmat keltett a nők jogainak és a gyermekek jólétének védelmezői körében.

A GenderReceipts X-oldalon osztottak meg az NHS „Tesztoszteron és terhesség” című iránymutatását, amely megemlíti, hogy a tesztoszteron befolyásolhatja a tejtermelődést, ami potenciálisan lehetetlenné teheti a szoptatást.

Ezután azonban azt sugallja, hogy ha a „mellkasi táplálás” tesztoszteron szedése mellett lehetséges, akkor a tej nyomokban tartalmazhatja a hormont.

A GenderReceipts felteszi azt a kérdést, hogy az NHS egyáltalán hogyan ajánlhatja a szoptatást, amikor a transz-identifikált nők tesztoszteront szednek, mikor a gyermekre gyakorolt egészségügyi hatások ismeretlenek. Az NHS útmutatása szerint ugyanis „nem világos, hogy ez milyen hatással lehet a babára, ha egyáltalán van ilyen hatása”, ugyanakkor kiemeli annak fontosságát, hogy figyelembe kell venni a nemi diszfóriát tapasztaló egyén jólétét, amit kockáztathat, ha abbahagyja a tesztoszteron szedését.

Vagyis a transz személy „jóléte” fontosabb, mint a csecsemő egészsége.

A szülészeti ellátásban a befogadó nyelvezet használata egyébként már szintén vitákat váltott ki, többek között épp a „szoptatás” kifejezés „mellkasi táplálással” való helyettesítése

NAGYVILÁG

Címkék:

baby, testosterone, trans ideology