Túl sokat videojátékoznak a fiúk, rosszabbul teljesítenek, mint a lányok

Túl sokat videojátékoznak a fiúk, rosszabbul teljesítenek, mint a lányok

Egy új tanulmány szerint a tizenéves fiúk több órát töltenek játékkal, mint az iskolában, és ez kihat az olvasási készségeikre.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 16. 09:14

Egy ausztrál egyetem tanulmányából kiderült, hogy a fiúk naponta akár kilenc órát is videojátékokkal töltenek. Az egyetem oktatással foglalkozó intézetének igazgatója, Kim Beswick professzor a Sky Newsnak elmondta, feltételezhető, hogy ez az oka annak, hogy a legutóbbi NAPLAN-tesztek szerint a fiúk jóval elmaradnak a lányoktól az olvasási és írási képességek terén.

A NAPLAN-tesztekkel országos szinten mérik fel a diákok teljesítményét a 3., 5., 7. és 9. évfolyamban. A tesztek a számolási, valamint az írási és olvasási készséget vizsgálják a különböző korosztályokban.

Kim Beswick professzor elmondta, hogy

2008 óta egyértelmű összefüggés mutatkozik az okostelefon-használat és a fiúk olvasási készségeinek csökkenése között.

Mint mondta, az nem világos, hogy a negatív hatása magából a videojátékozásból, vagy abból adódik, hogy más tevékenységektől, például az olvasástól veszi el az időt. „Ha valaki ennyi időt tölt játékkal, akkor nyilvánvalóan nem foglalkozik mással” – jegyezte meg.

Beswick arra biztatja a szülőket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy késleltessék gyermekeik hozzáférését a telefonokhoz, tabletekhez és egyebekhez.

NAGYVILÁG

Címkék:

australia, reading, smart phone, videogame