Ugrásszerűen megnőtt a La Manche-on átkelő illegális migránsok száma

Ugrásszerűen megnőtt a La Manche-on átkelő illegális migránsok száma

Soha nem próbáltak még annyian átjutni a tengeren Franciaországból Angliába, mint 2022 első hat hónapjában, holott már a tavalyi év is abszolút rekordnak számított.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 22. 11:19

Rohamos ütemben növekszik a Franciaországból Nagy-Britanniába tartó illegális migránsok átkelési kísérleteinek száma a La Manche csatornán, írja a Le Parisien nevű lap, a belügyminisztérium adataira hivatkozva. A cikkből kiderül, hogy az előző év azonos időszakához képest 68 százalékkal nőtt a két országot összekötő csatornán az illegális átlépések száma. A francia belügyminisztérium által közölt adatok szerint 2022. január 1. és június 13. között összesen 777 esetben 20 132 illegális bevándorló próbált meg átkelni a csatornán.

2021-ben a Calais és Dunkerque közötti partszakaszról összesen 52 ezren kíséreltek meg átjutni a szigetországba, ebből 28 000 migráns sikerrel járt. Az ilyen jellegű tengeri átkelések során a bevándorlók többnyire felfújható csónakon kelnek útra.

A francia belügyminisztérium adataiból az is kiderül, hogy a hatóságoknak egyre több átkelési kísérletet sikerül meghiúsítaniuk. Az idei évben a La Manche csatornán tervezett tengeri átkelések 61,39 százalékát sikerült megakadályoznia a francia belbiztonsági erőknek, ami 4,2 százalékkal több, mint a 2021-es számadat. Az év eleje óta összesen 10 090 személyt vettek őrizetbe, ami szintén jelentős, 65 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A kiéleződött migrációs helyzet rendkívül feszültté tette Nagy-Britannia és Franciaország diplomáciai viszonyát. Heves vitákat követően a tavalyi év végén a két ország megállapodott abban, hogy közösen veszik fel a harcot az illegális tengeri átkelések ellen. A megállapodás értelmében a britek 2021-ben és 2022-ben 62,7 millió eurós támogatással támogatják Franciaországot, hogy megfelelő felszerelést tudjanak beszerezni az illegális bevándorlás ellen folytatott küzdelemhez, a francia belügyminisztérium pedig arra tett ígéretet, hogy megnöveli a part mentén járőröző rendőrök számát.

Ezen felül februárban arról is beszámolt a sajtó, hogy videós megfigyelőrendszert telepítenek brit pénzből a francia partok mentén Pas-de-Calais megyében, olyan speciális kamerákkal, amelyek a migránsokat csempésző autók rendszámát is le tudják olvasni. A La Voix du Nord nevű francia regionális lap értesülései szerint azonban ebből egyelőre nem sok valósult meg, az eredeti tervek szerint a Terminus elnevezésű projektet március 31-ig kellett volna befejezni, ám csupán Calais városába jutottak ilyen kamerák. A lap április elején számolt be róla, hogy Pas-de-Calais megye alprefektusának nyilatkozata alapján nem arról van szó, hogy teljesen elvetették a projekt megvalósítását, csupán az első kamerarendszer sikerétől teszik függővé a folytatást.

Nagy-Britannia mindeközben a tettek mezejére lépett és megállapodást kötött Ruandával, hogy charter járatokkal a kelet-afrikai országba szállítják a szigetországban tartózkodó illegális bevándorlókat. Civil és emberjogi szervezetek azonban ezt az eljárást elítélték. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által hozott határozattal pedig június 14-én, kedden meg is hiúsították a Ruandába tartó gép felszállását, melynek fedélzetén több migránst toloncoltak volna ki az országból, derül ki a Le Parisien cikkéből.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, Great Britain, illegal migration, la manche, rising number of crossings