Újabb fejlemény a Macront támogató McKinsey ügyében

Újabb fejlemény a Macront támogató McKinsey ügyében

A francia elnök kampányát támogató amerikai tanácsadó cég volt és jelenlegi vezetőinél is házkutatást tartottak, korábban a vállalat párizsi székhelyét is átvizsgálták a hatóság emberei.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 19. 09:46

Újabb fejleménnyel gazdagodott a fordulatokban amúgy sem szűkölködő amerikai McKinsey tanácsadó vállalat ügyében folytatott nyomozás. A Le Parisien nevű lap számolt be róla, hogy január 31-én házkutatást tartottak a cég négy vezetőjének otthonában, jelenlegi és korábbi vezetőkről van szó. A lap azt is elárulta, hogy a szóban forgó cégvezetők között van egy rendkívül fontos személy is, ám az illető kilétét nem árulták el.

A házkutatás eredményéről egyelőre semmit nem lehet tudni, csupán annyi biztos, hogy a vállalat vezetőinek otthonát azt követően nézték át, hogy tavaly december közepén házkutatás volt a McKinsey párizsi székhelyén és Emmanuel Macron államfő pártjának irodájában.

Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, a francia elnök 2017-es és 2022-es kampányával és annak finanszírozásával kapcsolatban két nyomozást is indított a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség (PNF) tavaly októberben. A francia államfőt 2022 tavaszán közpénzek elherdálásával vádolták meg, mert a gyanú szerint több mint egy milliárd eurónyi állami pénzt játszott át a McKinsey nevű amerikai tanácsadó cégnek, melynek munkatársai viszonzásképp segítették Emmanuel Macron elnöki kampányát. A McKinsey 2017-ben ingyenesen segítette Macront, aki ezt úgy viszonozta, hogy megválasztását követően több nagy összegű állami megbízást is adott a vállalatnak. Az ügyről készült egy szenátusi jelentés is, melyből kiderül, hogy a McKinsey munkatársai még a francia politikai életbe is beszivárogtak, tudniillik az amerikai cég emberei rendszeresen részt vettek a minisztériumi értekezleteken, és kormányzati jelentéseket is készítettek, mindezt név nélkül.

A Le Parisien felhívja rá a figyelmet, hogy a januári házkutatások annak a nyomozási cselekmények annak a nyomozásnak a részét képezik, amelyet október óta folytatnak az Emmanuel Macron és a McKinsey közötti kapcsolatok felderítésével megbízott pénzügyi nyomozók. A PNF 2022 márciusában közzétett sajtóközleménye szerint a McKinsey cég esetében pénzmosás és adóelkerülés miatt nyomoznak, míg Emmanuel Macronnal összefüggésben pedig a kampányszámlák szabálytalan vezetése és a könyvelési adatok csökkentése ügyében folytatnak vizsgálatot. Ezen felül 2022. október 21-én az előző nyomozással párhuzamosan még egy vizsgálatot indított a PNF, melynek célja az, hogy fény derüljön a Macron elnöki kampánya során felmerült favoritizmusra és annak eltitkolására.

A történtekkel kapcsolatban a francia államfő tavaly decemberben reagált, elmondása szerint nincs mitől tartania, hozzátéve, hogy a bíróságnak az a feladata, hogy teljes függetlenségben nyomozzon.

A McKinsey is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, az amerikai vállalat leszögezte, hogy ők egy politikától mentes cég, amely minden kötelezettségének eleget tesz azokban az országokban, ahol tevékenykedik, hozzátéve, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A Le Parisien megkereste a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészséget, de nem kívánták kommentálni a legújabb házkutatásokkal kapcsolatos értesüléseket.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, McKinsey, search