Újabb gigasztrájk Nagy-Britanniában, ezúttal a vasutasoknak lett elege

Újabb gigasztrájk Nagy-Britanniában, ezúttal a vasutasoknak lett elege

A vasutasok 24 órás munkabeszüntetésbe kezdtek, leghamarabb hétfőn állhat helyre a közlekedés.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 14. 13:28

Ismét súlyosan érintette a sztrájk a vasúti közlekedést Nagy-Britanniában. Kilenc regionális társaság több ezer mozdonyvezetője szüntette be a munkát, hogy felhívják a figyelmet a jelentős béremelésre vonatkozó követelésekre. A mozdonyvezetők szakszervezete, az Aslef a 24 órás sztrájkokat „végső megoldásnak” nevezte, hogy a munkáltatókat és a kormányt rávegyék, hogy engedjenek az inflációval szemben, amely már épphogy nem kétszámjegyű. A sztrájkok miatt egyes járatok teljesen leálltak, például a londoni Heathrow repülőtéren.

„A kilenc vállalat mozdonyvezetőinek fizetése három éve nem emelkedett. Az infláció mellett ez egy reálbércsökkentés” – jelentette ki az egyik szakszervezet vezetője. A sztrájkoló vasutasok azt is kifogásolják, hogy amíg a koronavírus-járvány alatt végig dolgoztak, addig kritikus fontosságúnak nevezte őket a kormány, most azonban pénzéhes lusta munkásokként kezeli a kabinet őket.

A legnagyobb brit pályaudvarok és állomások egész hétvégén üresek, az alábbi videót megosztó felhasználó szerint ilyen évente egyszer vagy maximum kétszer fordul elő. A sztrájk országszerte érinti a járatokat, beleértve az Avanti West Coast, CrossCountry, Greater Anglia, Great Western Railway, Hull Trains, LNER, London Overground, Southeastern és West Midlands Trains járatokat.

A probléma abból fakad, hogy az Egyesült Királyságban az 1990-es évek óta a vasutakat nagyrészt privatizálták. A magánüzemeltetőknek azonban meg kell felelniük bizonyos kormányzati követelményeknek, így a társaságok nem tudnak fizetésemelést adni addig, amíg a kormány erre engedélyt nem ad.

A szakszervezetek szerint a következő hetekben újabb munkabeszüntetésre kerülhet sor, amennyiben a kormány és az üzemeltetők nem hajlandók megadni azt a béremelést és munkakörülményeket, amelyeket a vasutasok követelnek. Ami biztos, hogy augusztus 18-án és 20-án az RMT és a TSSA szakszervezetek tagjai újabb sztrájkot indítanak, míg a londoni metró és a londoni buszvezetők augusztus 19-én terveznek figyelmeztető demonstrációt. Mick Lynch, az RMT főtitkára szerint

„a vasúti ágazatnak és a kormánynak meg kell értenie, hogy ez a vita nem fog egyszerűen eltűnni. Komolyan kell foglalkozniuk azzal, hogy olyan bérajánlatot nyújtsanak, amely segít leküzdeni a megélhetési költségek válságát, biztosítja tagjaink munkahelyének biztonságát, és jó munkakörülményeket biztosít. Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, de addig folytatjuk kampányunkat, amíg tárgyalásos egyezségre nem jutunk.”

NAGYVILÁG

Címkék:

strike, train drivers, united kingdom