Újabb háború fenyeget Európában a miniszterelnök szerint

Újabb háború fenyeget Európában a miniszterelnök szerint

Négy ok miatt is elképzelhető, hogy fegyveres összetűzések lesznek Szerbia és Koszovó között. Erről beszélt a svájci médiának Albin Kurti. A koszovói miniszterelnök szerint az egyik, hogy Belgrád nem hajlandó elismerni Pristina függetlenségét. Ivica Dacic volt szerb házelnök közben felrótta a Nyugat felelősségét is, mondván hallgatásukkal arra biztatják az albánokat, hogy katonai erővel elfoglalják a terület északi részét, s kiűzzék onnan a szerbeket.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 28. 12:38

Az ukrán-orosz háború növelte a feszültséget a Balkánon is

Koszovó és Szerbia vezetése között már évek óta nincs megegyezés. A legfőbb nézeteltérést az okozza, hogy Belgrád szakadár déli tartományként tekint a területre, eközben Pristina saját függetlensége kiteljesedéséért küzd. Ennek részeként a nemzetközi szervezetekhez, így például az ENSZ-hez is csatlakozna. Ezt azonban eddig Belgrád sikeresen megakadályozta. Koszovó különállóságát ugyanis nem csak Szerbia, de olyan nagyhatalmak, mint Kína vagy Oroszország sem ismeri el. A nyugati országok többsége viszont igen, élükön az Amerikai Egyesült Államokkal és Németországgal, valamint Franciaországgal. Az Európai Unió tagállamai sem egységesek a kérdésben. A 27 ország közül 5 ellenzi Koszovó függetlenségét. Ezek az államok között van Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország.

kép: Szerbia Védelmi Minisztériuma

Az ukrán-orosz háború kitörése óta egyre többször lehet hallani arról, hogy a Belgrád és Pristina közötti befagyasztott konfliktus újra lángba boríthatja a Nyugat-Balkánt. A koszovói vezetés azzal érvvel, hogy Szerbia az oroszok szövetségese, amiért az Aleksandar Vucic államfő vezette ország nem vezetett be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.

Kurti ismét háborúra készül

A koszovói miniszterelnök hónapok óta folyamatosan arról nyilatkozik, hogy fennáll a háború veszélye a Balkánon. A pristinai kormányfő szerint Szerbia veszélyt jelent. Albin Kurti most a svájci sajtónak nyilatkozott erről, s 4 indokot sorolt fel, amiért komoly esélye van annak, hogy fegyveres összetűzések törjenek ki a régióban. A miniszterelnök szerint az egyik probléma az, hogy Szerbia megakadályozza, hogy Koszovó a nemzetközi szervezetek tagjává váljon, s párhuzamos intézményrendszert működtet az ország északi részén.

„Szerbia még mindig nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Harcol az ellen, hogy minket nemzetközileg elismerjenek. Emellett illegális rendszert pénzel Koszovó területén, amely aláássa a jogállamiságunkat és a szuverenitásunkat” – húzta alá Albin Kurti.

Az albán nemzetiségű politikus szerint a második ok, amely miatt fegyveres összetűzések lehetnek, az az, hogy Szerbia nem ismeri el az 1990-es években elkövetett háborús bűnöket. Kurti az interjúban hangsúlyozta, Belgrád közeli kapcsolatokat ápol Oroszországgal, ez pedig sérti a régió békéjét.

„Koszovó demokrácia, Szerbia viszont nem. Ez a harmadik ok, amely aggaszt. A negyedik veszély pedig az, hogy Belgrád közeli kapcsolatban áll Vlagyimir Putyinnal” – emelte ki Kurti.

kép: Szerbia Védelmi Minisztériuma

Dacic: inkább az albánok jelentenek veszélyt a szerbekre

A szerb államvezetés évek óta a kompromisszumos megoldásra törekszik Koszovó kérdésében. Belgrád álláspontja, az, hogy nem lehet, hogy az egyik fél mindent megkapjon, a másik pedig semmit. Aleksandar Vucic szerb elnök többször hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a párbeszéd és a békés rendezés mellett. Ennek a dialógusnak a szervezője Brüsszel. Az évek óta döcögő folyamat eddig kevés eredményt hozott Belgrád és Pristina viszonyának normalizálásában. Ivica Dacic korábbi szerb házelnök és miniszterelnök szerint a Nyugat szemet huny az albánoknak a koszovói szerbek ellen irányuló egyoldalú lépései felett.

„Szerbia minden erejével a békéért harcol azzal, hogy részt vesz a brüsszeli tárgyalásokon, bár Pristina nem akarja végrehajtani az eddig kötött megállapodásokban foglaltakat. Folyamatosan egyoldalú lépéseket hajtanak végre Koszovó északi részének katonai meghódítására, valamint arra, hogy elűzzék a szerbeket onnan. Az Európai Unió és a Nyugat hallgat erről, ezzel pedig tulajdonképpen helyesli Pristina tetteit” – mondta Dacic.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, kurti, serbia