Újra határellenőrzés lesz az osztrák-szlovák határon

Az embercsempészek és az illegális migráció fokozódása miatt rendelte el az ellenőrzést az osztrák kormány.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 28. 12:40

Ausztria csütörtök éjféltől ellenőrzi a szlovákiai határátkelőket – jelentette be Gerhard Karner (ÖVP) belügyminiszter. A miniszter szerint az elmúlt időszakban kialakult migrációs nyomás miatt indokolt a határáltépők ellenőrzése, a legnagyobb problémát az okozza, hogy az embercsempészek Közép-Európára helyezték át az útvonalaikat. Az ellenőrzéseket – a schengeni szabályoknak megfelelően – kezdetben tíz napra vezetik be és összesen 11 határátkelőhelyet érint.

“A magyar és a szlovén határon már széles körű intézkedéseket hoztunk. Mostantól a rendőrség a szlovákiai határt is ellenőrizni fogja. Gyorsabbnak kell lennünk, mint a csempészek. A hangsúly továbbra is a szervezett emberkereskedelem elleni küzdelemre összpontosul”

– jelentette ki az osztrák belügyminiszter. Az ellenzéki pártok szerint ugyanakkor ez csupán látszatintézkedés és egyáltalán nem hatékony a tömeges illegális migráció és az embercsempészet ellen.

“A határellenőrzés csak akkor hatékony, ha minden illegális bevándorlót visszaküldenek, és nem az állami embercsempész szolgálat viszi őket egy befogadóközpontba, ahogy eddig történt”

– hangsúlyozta Udo Landbauer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa.

A belügyminisztérium adatai szerint 2022 januárja és augusztusa között egyébként 56 149 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, ami 195 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

NAGYVILÁG

Címkék:

austria, border, migrants