Újságírókra támadtak védettségi igazolvány ellenes tüntetők – videó

Újságírókra támadtak védettségi igazolvány ellenes tüntetők – videó

A dühös tüntetők a főváros szívében, a parlament épülete előtt támadtak rá a munkájukat végző riporterekre, mikor észrevették, hogy filmezik őket. Az inzultust több kormánypárti politikus is elítéli, elmondásuk alapján az ilyen jellegű támadás elfogadhatatlan, még akkor is, ha nem egyezik a véleményük.

NAGYVILÁG POLITIKA 2021. JÚLIUS 23. 15:37

Több tucatnyi tüntetőből álló tömeg támadt rá a francia BFMTV hírtelevízió munkatársaira, két újságírót inzultáltak és sértegettek Párizs szívében a Szenátus épülete előtt, holott ők csak a munkájukat végezték. A riporterek azért mentek a parlament épületéhez, hogy beszámoljanak a védettségi igazolvány elleni tüntetésről, ám egyszer csak az egyik tüntető észrevette, hogy filmezik őket, mire egyre többen fenyegetően közeledtek az újságírók felé és mindennek elhordták őket, az előszakos jelenetről felvétel is készült.

 

A dühös tömeg leszorította az újságírókat a járdáról és „Fake news”-t skandálva arra utaltak, hogy hamis híreket közölnek.

 

Az egyik inzultált riporter, Igor Sahiri elmondása alapján bár fizikai bántalmazásra nem került sor, megfélemlítette őket a dühös tömeg. A riporterek végül a helyszínen tartózkodó rendőrök kisbuszában találtak menedéket. Az újságíró azt is hozzátette, hogy a tüntetés biztosítására kirendelt rendőrök azért nem avatkoztak közbe, mert nem volt elég emberük.

A BFMTV határozottan elítéli a történteket és jogi lépéseket fontolgat. Elárulták, hogy a szerkesztőség folytatja küldetését, melynek célja az, hogy a lehető legpontosabban tudósítson a történtekről, legyen az bárhol és bármikor.

 

A közösségi oldalakon rengetegen kiálltak az inzultált riporterek mellett, még Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki azt írta, hogy támogatja a munkavégzés közben sértegetett és fenyegetett újságírókat, hozzátéve, hogy a tömegtájékoztatás szabadsága alapvető jog.

 

Éric Dupond-Moretti szintén megszólalt a történtekkel kapcsolatban. A francia igazságügyminiszter is támogatja a riportereket. Elmondása szerint szabadságtipró az a társadalom, ahol az újságírókat akadályozzák a munkavégzésben, jogkövető társadalomban hagyják őket tájékoztatni, még akkor is, ha nincsenek egy véleményen.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

attack, bfmtv, demonstration, france, journalist, vaccines