Ultramodern szuperkórház épül Magyarországon

Ultramodern szuperkórház épül Magyarországon

A Budapesten épülő Dél-budai Centrumkórház legkorszerűbb orvostechnikai hátterével, kiváló munkafeltételek biztosításával és valódi betegközpontúságával lendületet ad majd a magyarországi orvoslás fejlődésének, nyilatkozta az Origónak a projektet vezető miniszterelnöki megbízott.

NAGYVILÁG 2021. SZEPTEMBER 17. 11:59

1,2 millió ember ellátására lesz alkalmas a Budapesten épülő Dél-budai Centrumkórház (DBC), mely ultramodern gépekkel, a legmodernebb diagnosztikai készülékekkel, korszerű robotműtőkkel, egyágyas szobákkal lesz felszerelve, és minden egyes beteg számára VIP-ellátást nyújt majd – mondta el az Origo hírportálnak a projektet vezető miniszterelnöki megbízott, Bedros J. Róbert.

A Szuperkórház a fővárosiak mellett nyugat- és közép-magyarországi régió öt megyéjéből fogadja majd a pácienseket és 24 órás sürgősségi ügyeletet tart fent. Korszerű épületek, helikopterleszálló és közúton jó megközelíthetőség jellemzi majd a teljesen újonnan épülő kórházat.

„A kormány nagyon helyesen felismerte, hogy a jövő a centrumkórházaké, mert itt lehet a legjobb és legkorszerűbb ellátást nyújtani viszonylag alacsonyabb fajlagos költségekkel, és itt lehet koncentrálni a szaktudást is”, fejtette ki Bedros J. Róbert.

Hozzátette, „a finanszírozással sincs probléma, mert a kormány maximálisan elkötelezett a beruházás megvalósítása mellett”.

Miért kellene megalkudni, amikor új korszakot is nyithatunk a magyar egészségügyben a DBC valódi betegközpontúságával, elit szakembergárdájával, ultramodern műszaki megoldásaival és legkorszerűbb orvos- és ápolástechnikai hátterével? – tette fel a kérdést.

A projektvezető kifejtette, az egészségügy új korszakában a betegek kényelme és elégedettsége is ugyanolyan hangsúlyt kap, mint az ellátás maga. A cél, hogy a betegekkel a megszokottnál is szorosabb kapcsolatot tudjanak kialakítani.

„Mivel okoskórházat építünk, a műszaki megoldások, a körülmények optimalizálása – a saját applikáció fejlesztésétől az automata „becsekkolási” rendszerig – lehetővé teszik, hogy több minőségi idő jusson az orvos-beteg kapcsolatra. Ezek a részben kényelmi, másrészt nagyon is funkcionális szolgáltatások a magyar egészségügyben egyelőre nem megszokottak, de biztos vagyok abban, hogy idővel majd általánossá válnak. Mindemellett a DBC legkorszerűbb orvostechnikai hátterével, kiváló munkafeltételek biztosításával és valódi betegközpontúságával a hazai orvoslás fejlődésének is lendületet ad”, fejtette ki.

Az épület nemcsak „okos” lesz, hanem „zöld” is

„Az üzemeltetését bonyolult informatikai rendszerek felügyelik majd. A fűtés-hűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, megújuló energiaforrásokat és az energiaszámlát csökkentő megoldásokat alkalmazunk. Fejlett kommunikációs technológia, modern betegirányító rendszer, audiovizuális támogatás, mesterségesintelligencia-alkalmazások, valamint természetesen az elérhető legkorszerűbb diagnosztikai műszerek, orvos- és ápolástechnikai eszközök segítik majd a gyógyító munkát”, hívta fel rá a figyelmet Bedros J. Róbert.

Bedros J. Róbert elmondta, a DBC méreténél és szolgáltatásainál fogva is a magyar egészségügy zászlóshajójává válik. Úgy lesz képes komolyabb krízishelyzetekben, vagy akár egy katasztrófa esetén is helytállni, hogy az országban a legtöbb beteget látja majd el. A miniszterelnöki megbízott kiemelte, a DBC az akut és a sürgősségi ellátás keretében minden indokolt tevékenységet felölel; „beteget nem küldünk el innen!”

Egyedülálló tapasztalatokat szerezhetnek az egészségügyi dolgozók

„Majdani kollégáink olyan szakmai kihívásokkal találkozhatnak, olyan ultramodern gépekkel dolgozhatnak, amelyek egyedülállóan versenyképessé teszik a tudásukat. Emiatt már eddig is sokan jelentkeztek: itthon és külföldön dolgozó orvosok, komplett orvosteamek, hogy jönnének majd a Dél-budai Centrumkórházba gyógyítani, műteni” – hívta fel az orvosszakmai szempontokra is a figyelmet a projektvezető.

Mint mondta, „a szakma krémje érdeklődik az intézmény iránt, így nemcsak a fiatalabb kollégáknak lesz lehetőségük tanulni, de az idősebbek is tovább tudnak fejlődni egy ilyen környezetben.”

 

NAGYVILÁG

Címkék:

health care, hospital, Hungary