Üzemanyaghiánytól tartva engedélyezte a francia kormány a tartálykocsik közlekedését a mindenszentek idején

Üzemanyaghiánytól tartva engedélyezte a francia kormány a tartálykocsik közlekedését a mindenszentek idején

Az országos szintű üzemanyagellátás megfelelő biztosítása érdekében a francia kormány mindenszentek idejére feloldotta a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tartálykocsik közlekedési tilalmát. Egy szállásközvetítő cég vezetője arról számolt be, hogy a hetekig tartó üzemanyaghiány miatt rengetegen lemondták a mindenszenteki vakációra előzőleg lefoglalt szállásukat, attól tartva, hogy nem jutnak majd haza autóval.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. OKTÓBER 31. 06:18

Egész Franciaországot megrengette az a nagyszabású munkabeszüntetés, amit szeptember végén kezdtek a TotalEnergies és az ExxonMobil több olajfinomítókban a dolgozók, béremelést követelve. A megmozdulás során öt olajfinomítóban sztrájkoltak a munkavállalók, ami történelmi méretű üzemanyaghiányt okozott az egész országban, volt olyan régió, ahol a benzinkutak 30 százaléka ellátási zavarokkal küzdött. A helyzet azóta normalizálódott, bár Olivier Gantois, a francia olajipari vállalatok egyesülete (UFIP) elnökének elmondása alapján helyenként vannak még nehézségek, főleg az ólommentes benzin tekintetében, amelyet Franciaország nem importál. A szakember úgy véli, hogy a hétvégére már jelentős javulás várható az ellátásban, annak ellenére, hogy a TotalEnergies két telephelyén, a Seine-Maritime megyében lévő Gonfreville-L’Orcher finomítóban és a Lyon melletti Feyzin telephelyen a dolgozók továbbra is sztrájkolnak. Az UFIP elnöke által elmondottakat megerősítette az energiaügyi minisztérium szóvivője is, aki arról számolt be a sajtónak, hogy bár országos szinten jelentősen javult a helyzet, a Párizs környéki Île-de-France régióban, valamint az ország déli részén lévő Auvergne-Rhône-Alpes régióban és -ben és a Svájccal határos Bourgogne-Franche-Comté régióban továbbra is feszült a helyzet, derül ki a Le Parisien cikkéből.

A francia kormány ezért, annak érdekében, hogy mindenszentek hétvégéjén ne legyen sehol komoly gond, rendeletben engedélyezte a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tartálykocsiknak a közlekedést. A Hivatalos Közlönyben megjelent október 27-i keltezésű renddelet értelmében a francia vezetés feloldotta szénhidrogén-termékeket szállító járművek közlekedési tilalmát október 31-én, november 1-jén és 2-án, így ezek a teherautók ekkor is szállíthatják az üzemanyagot a benzinkutakra, ez alól csak a butánt, a propánt és az ipari felhasználású gázokat szállító tehergépkocsik jelentenek kivételt.

A hetek óta tartó üzemanyaghiány azonban nem csak a mindennapi közlekedést és a közúti áruszállítást nehezítette meg, a turizmusra is komoly hatással volt, jelentős kárt okozva a francia szállásadóknak. A Particuler á Particulier (PAP) nevű ingatlan-és szállásközvetítő cég elnöke, Corinne Jolly a minap arról beszélt egy interjúban, hogy a mindenszentek időszakára lefoglalt, autóval megközelíthető szálláshelyek jelentős részén visszamondták a foglalásokat a főváros környéki régióban. A PAP elnöke úgy véli, ez azért történt, mert a vakációzni vágyók az üzemanyaghiány miatt attól tartottak, hogy ha elmennek a szálláshelyre, már nem biztos, hogy tudnak annyit tankolni, hogy biztosan hazaérjenek, a szakértő arról is beszámolt, hogy egyetlen hét leforgása alatt 37 százalékkal csökkent a szállásfoglalások száma.


A fenti adatokat megerősítette az UMIH nevű francia szállodai és éttermi szakszövetség fővárosi elnöke, Frank Delvau is, aki azt írta a Twitteren, hogy a foglalások 30 százalékát mondták vissza az ügyfelek.

 

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

all saints holidays, france, fuel allowed to be transported, government order, lack of fuel