V4-csúcs: a V4-es együttműködés fontosságát hangsúlyozták a miniszterelnökök

A visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) miniszterelnökei Szlovákiában tartották csúcstalálkozójukat, amelyen számos kardinális kérdés szóba került.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 24. 16:31

Menekült – és energiaválság, orosz-ukrán háború, valamint Svédország és Finnország NATO-csatlakozása – többek között ezekről egyeztettek csütörtökön Kassán a V4-ek kormányfői. Házigazdaként a szlovák kormányfő nyitotta meg a találkozót követő sajtótájékoztatót.

Eduard Heger leszögezte, hogy rendkívül konstruktív volt a találkozó. A szlovák kormányfő megköszönte továbbá, hogy a másik három állam segít Szlovákia légterének védelmében, valamint az ország energetikai biztonságának garantálásában, olvasható az ujszo.com beszámolójában.

Emellett a szlovák kormányfő segítséget kért az egészségügy területén. „Azt kértem, szükség esetén, küldjenek orvosokat a kórházainkba” – mondta Heger. A beszámoló szerint a másik három miniszterelnök beleegyezett, hogy a határ menti régióikban lévő kórházi kapacitásaikat, ha szükséges, Szlovákia rendelkezésére bocsátják.

Az ukrajnai háború Európa és a V4-ek biztonságát is nagyban veszélyezteti, mondta Heger, aki szerint szó esett az európai biztonsági keretekről is, illetve, hogy szükség van a NATO megerősítésére.

Ebben is egyetértettünk a kollégákkal, támogatjuk a svéd és finn NATO-csatlakozást.

– szögezte le Heger a ma7.sk cikke alapján, hozzátéve, hogy az utóbbi időben egyre erősödő déli migrációs nyomás kapcsán minden segítséget megadnak Magyarországnak.

„Lesz következő találkozás, közösen fejlesztjük a jövőnket.”

– zárta Szlovákia miniszterelnöke a ma7.sk portál szerint.

A cseh kormányfő örömét fejezte ki, hogy a vitás kérdéseket sikerült tisztázni, ez pedig erősítheti a jövőbeni együttműködést. Petr Fiala a ma7.sk szerint elmondta, hogy megegyeztek abban, Ukrajnának segítségre van szüksége.

„A segítség módjában akadtak nézeteltérések, de Ukrajna szuverenitása és függetlensége mindannyiunk számára fontos.”

– mondta Fiala, hozzátéve, hogy a V4-es együttműködésnek folytatódnia kell mind kormányfői mind pedig miniszteri szinten.

Orbán Viktor a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint úgy fogalmazott a találkozót követően, hogy a visegrádi országokat konkrét és nehéz témák kötik össze, és az ezekben a témákban felmerülő kérdésekre együtt könnyebben adnak választ, mint külön, ezért a visegrádi négyeknek továbbra is van jövője. A magyar miniszterelnök szerint közös kihívások az illegális migráció, az energiaválság, a gazdasági recesszió megakadályozása és a külső schengeni határok védelme.

Orbán elmondta továbbá, hogy Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát, arról pedig 2023 első parlamenti ülésén szavaznak majd a parlamentben.

„A svédek és a finnek Magyarország miatt egyetlen percet sem vesztettek el eddig”, és nem is fognak, Magyarország biztosan meg fogja adni a csatlakozásukhoz szükséges támogatást – fogalmazott.

Az uniós jogállamisági vita kapcsán a magyar miniszterelnök elmondta, a tárgyalások jól haladnak, az ország minden korábban vállalt feltételt teljesített. Közölte: most azt várják, hogy a november 30-án esedékes bizottsági ülésen döntsön a testület.

„Mi mindent teljesítettünk, amit vállaltunk és amiben megegyeztünk” – jelentette ki.

Elárulta azt is, hogy a korábbi 17 vállalás mellé érkezett egy 18. is, amit márciusban fog teljesíteni Magyarország.

Ukrajna támogatása kapcsán Orbán Viktor elmondta: Magyarország támogatja észak-keleti szomszédját pénzügyileg, erre a pénzt már el is különítette, de azt nem támogatja, hogy az Európai Unió eladósítsa magát.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő beszéde elején ugyancsak a V4-es együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Hiába mondják sokan, mennyi mindenben különbözünk, nekünk arra kell gondolnunk, miben hasonlítunk, miben tudunk együttműködni”

– emelte ki a lengyel kormányfő a ma7.sk beszámolója szerint. Morawiecki hosszasan beszélt az ukrajnai háborúról, melynek kapcsán felszólította az Európai Bizottságot, hogy segítse anyagi forrásokkal a V4-országokat az Ukrajnából érkező menekülthullám kezelésében. A lengyel kormányfő kiemelte, hogy a V4-ek „közös nevezője”, hogy Ukrajnának meg kell őriznie területi egységét, illetve külön hangsúlyozta, hogy Magyarország rövid időn belül ratifikálja a svéd-finn NATO-csatlakozást. Utóbbit Morawiecki külön meg is köszönte Orbán Viktornak. A lengyel miniszterelnök zárásul szintén hangsúlyozta, mennyire konstruktív párbeszédet sikerült ma Kassán folytatniuk, írja a ma7.sk.

NAGYVILÁG

Címkék:

czech republic, Hungary, poland, prime ministers, Slovakia, summit, v4