Van olyan ország, ahol már a zuhanyzáson spórolnak

Egy nemrég nyilvánosságre hozott kutatás szerint a megemelkedett energiaköltségek miatt egyre többen hagynak ki egy zuhanyzást, közben egyre több helyen folytatják az érzékenyítést.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 5. 12:13

Az áram, az élelmiszerek és az üzemanyag drasztikusan megemelkedett ára sokak számára okoz komoly nehézséget Európa-szerte. Az Apotek Hjärtat közvélemény-kutató cég nem rég felmérte, hogy a gazdasági nehézségek miként hatnak az emberek higiéniai szokásaira Svédországban.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint csaknem minden ötödik svéd azt állította, hogy a növekvő infláció és árak miatt ma ritkábban zuhanyozik, mint korábban.

Ez az arány jelentősen nő a 65-79 éves nők körében, ahol több mint minden negyedik megkérdezett, a válaszadók 26 százaléka mondta ezt. Minden tizedik 30-49 éves svéd az infláció miatt nem otthon, hanem máshol, például konditeremben zuhanyzik.

Majdnem minden tizedik nő azt mondta, hogy kevesebb piperecikket vásárol, és minden hetedik nő felcserélte a prémium termékeket a kedvező árúakra.

„Természetesen senkit sem szeretnénk arra ösztönözni, hogy visszavegyen a higiéniai rutinjából. A jó higiénia fenntartása például a baktériumok és vírusok terjedésének megelőzése miatt fontos. Ugyanakkor ma sokan vannak olyan helyzetben, hogy a pénztárcájuk és az éghajlat érdekében is felül kell vizsgálnunk a rutinjainkat, hogy okosabb döntéseket hozzunk. Ha például higiéniai termékekről van szó, nem kell túlságosan költségesnek lennie ahhoz hogy olyan, gondosan kiválasztott összetevőket tartalmazó termékeket válasszunk, amelyek kíméletesek mind az ön, mind a környezet számára” – mondta Anna Georgiadi gyógyszerész.

A gyógyszerek esetében azonban az emberek kevésbé hajlanak arra, hogy bármin is változtassanak, mindössze a megkérdezettek két százalék mondta azt, hogy kevesebb gyógyszer vásárolt.

Hogy a szűkös gazdasági helyzetben pénzt takarítsanak meg, az úgynevezett rongyos zuhanyzást javasolják a nehéz helyzetben lévőknek, vagy azt, hogy az érintettek csak nedves törlőkendővel tisztítsák meg a testük bizonyos részeit.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, shower, sweden